Concluziile dure de la Dragoș Anastasiu, consilier al lui Ilie Bolojan: ”Zeci de mii de bugetari trebuie să plece, pentru că sunt incompetenți” / ”Veniturile statului nu trebuie să crească prin taxe”

Antreprenorul Dragoș Anastastiu, consilier onorific al președintelui interimar Ilie Bolojan, a realizat o analiză a României de azi din punct de vedere economic și are concluzii dure în legătură cu soluțiile prin care să fie evitat un colaps. Una dintre acestea este aceea că ”zeci de mii de bugetari trebuie să plece, pentru că sunt incompetenți”.
Irina Dumitrescu
22 mai 2025, 22:23
Concluziile dure de la Dragoș Anastasiu, consilier al lui Ilie Bolojan: ”Zeci de mii de bugetari trebuie să plece, pentru că sunt incompetenți” / ”Veniturile statului nu trebuie să crească prin taxe”

Dragoș Anastasiu, consilierul președintelui interimar Ilie Bolojan pentru relația cu mediul de afaceri, a radiografiat România din punct de vedere economic și a ajuns la concluzii extrem de dure.

La capitolul eficientizării cheltuielilor statului, Anastasiu subliniază că, în opinia lui, un număr important de bugetari, estimat la ”câteva zeci de mii ”, ”trebuie să plece”. Motivul? ”Sunt incompetenți și sunt aduși în acest sistem bugetar pe pile și relații”.

În același context, consilierul lui Bolojan a etichetat drept ”balivernă” cifra de 500.000 de bugetari care ar trebui dați afară.

”Eu am spus că, și asta știam de la oameni din interiorul sistemului bugetar, avem cam așa, o treime sunt oameni extraordinari și care își fac treaba foarte bine, o treime sunt oameni care pot să-și facă treaba, dar sunt demoralizați, demotivați și, mă rog, în ghilimele, cam trebuie să stai cu biciul după ei ca să facă treabă bună și o treime…sunt aceia care sunt aduși pe pile, pe relații, care sunt absolut incompetenți, toate sinecurile politice și așa mai departe. Și eu atunci am spus, să se întâmpla acum vreo cinci-șase ani, cred că înainte de pandemie, că o treime ar trebui să dispară. Sigur cu o treime dintre cei care nu lucrează în sănătate și în educație și așa mai departe.

Deci aici discutăm probabil de câteva zeci de mii de oameni care… din punctul meu de vedere, trebuie să plece pentru că sunt incompetenți și sunt aduși în acest sistem bugetar pe pile și relații. Eu nu sunt adeptul a spune instant, trebuie să reducem personalul, ci trebuie sa eficientizăm. Noi avem nevoie de servicii publice de calitate. Dacă oamenii contribuie la acest lucru, e bine. Dacă doar plimbă hârtii din stânga în dreapta, dacă doar stau pe Facebook sau pe alte platforme sociale, atunci ei n-au ce căuta aici, foarte simplu. Asta merge doar cu o analiză. În secunda în care ești într-o instituție, faci o evaluare, faci o analizare, vezi cine-i competent, vezi ce nu-i competent. Vezi ce poți să eficientizezi, să digitalizezi. Asta este necesarul de personal. Și cu siguranță necesarul este mai mic decât avem în acest moment. Repet, pentru că a fost căpușat tot acest sistem cu sinecuri și cu pile relații, prieteni, rude, nași”, a spus, pentru adevarul, Dragoș Anastasiu.

Citește și Avertisment de la ING Bank pentru toţi clienţii. Ce trebuie să ştie românii care au cont şi card la această bancă

Întrebat cum ar descrie situația economică a României din acest moment, Dragoș Anastasiu a subliniat că, în primul rând, trebuie conștientizat faptul că ”economia reală a țării funcționează”.

”Chiar dacă vedem, de exemplu, în Germania sau în alte țări ușoare recesiuni, în România suntem încă pe creștere. Am fost toți anii ăștia și suntem pe creștere. Deci, economia merge înainte. Problema noastră este criza bugetară. Avem un deficit bugetar prea mare acumulat în ultimii ani, pentru că încercăm să ne permitem mai multe lucruri decât putem în realitate să susținem. Avem cheltuieli mai mari decât veniturile și problema pe care o avem este cum finanțăm acest deficit. Și în momentul în care de ani de zile ești în deficit și plătești extrem de multe, te împrumuți cu dobânzi foarte mari, datoria crește, începi să nu mai poți să-ți permiți să investești, să nu mai ai dezvoltare, pentru că toți banii se duc în salarii, pensii și tot ce e necesar pentru ca statul să funcționeze”, a explicat antreprenorul.

Dragoș Anastasiu: Într-o perioadă de genul ăsta, creșterea taxelor și a impozitelor e periculoasă

La capitolul soluții pentu stabilitate economică fără sacrificarea investițiilor și a mediului de afaceri, Dragoș Anastasiu consideră că România are nevoie, în primul rând, de ”un guvern condus de un prim-ministru competent și cu miniștrii competenți”.

”Să se sprijine acest guvern pe o majoritate parlamentară, pentru că altfel e destul de greu să faci reforme, să se apuce foarte repede de diferite reforme, printre care cea fiscală și de, mă rog, multe alte măsuri care înseamnă eficientizarea cheltuirii banilor publici”, a adăugat el.

În opinia lui Anastasiu, noul guvern ar avea nevoie de măcar șase de luni de răgaz din partea finanțatorilor, pentru începerea reformelor necesare pentru îmbunătățirea veniturilor la buget și scăderea cheltuielilor statului.

”Să încercăm să vedem cum facem ca taxele să nu crească. Asta înseamnă că finanțatorii noștri, investitorii noștri trebuie să aibă încredere în noua echipă. Pentru că, din păcate, și Uniunea Europeană și alți finanțatori și-au cam pierdut încrederea. Am promis multe lucruri de care nu le-am ținut în ultimii ani. Și dacă ne acordă încredere, să ne acorde și un răgaz de șase luni, nouă luni, pentru ca noi să începem reformele și să vedem cum îmbunătățim veniturile la buget și cum scădem cheltuielile.

Și la venituri, sigur, o variantă e prin taxe și impozite. Știm că într-o perioadă de genul ăsta creșterea taxelor și a impozitelor e periculoasă. Și atunci trebuie să atragem mult mai bine, mult mai rapid bani europeni din PNRR, din fondurile clasice europene și nu numai, să diminuăm evaziunea fiscală și aici se pot lua măsuri destul de rapide dincolo de acea fata morgana care se cheamă digitalizarea ANAF-ului. Și prin alte metode, prin deblocarea, prin accelerarea economiei de piață prin simplificare, debirocratizare, în așa fel încât oamenii să poată să facă business și să nu stea cu lunile, cu anii, să primească avize, să primească autorizații și așa mai departe.

Deci, pe de-o parte creștem veniturile, pe de altă parte, și aici e treabă multă, scădem cheltuielile, vedem ce nu e neapărat necesar, și în zona de personal, dar și în multe alte zone ale statului.

Deci cam asta trebuie să facem. Sperăm că investitorii noștri ne acordă un răgaz. Ne-a trecut glonțul pe la ureche cu alegerile acestea. Sperăm că acum vom avea repede și un guvern, sperăm că va fi și unul majoritar și atunci finanțatorii să zică „OK, mai avem încă o dată încredere voi, dar probabil că de data asta e ultima dată și credem că planul pe care îl puneți pe masă și care sper să nu conțină măriri de taxe să fie aprobat”.

Dar repet, pe de-o parte stă în mâna noastră să avem repede un guvern și un guvern competent, pe de altă parte este și în mâna finanțatorilor noștri să aibă încredere și să nu zică ‘ok, ne-ați povestit atât de multe lucruri până acum, gata, singura variantă de a avea cash mai mult la în visteria statului este să măriți anumite taxe’.

Eu sper să evităm acest scenariu, dar depinde de noi cât de repede ne mișcăm”, spune Anastasiu.

În legătură cu majorarea TVA, Dragoș Anastasiu este de părere că ”veniturile nu trebuie să crească prin taxe”. ”Trebuie sa crească prin diminuarea evaziunii fiscale și absorbția rapidă a banilor europeni care ne mai stau la dispoziție”, consideră consilierul lui Ilie Bolojan.

Antreprenorul a explicat în detaliu de ce nu vede cu ochi buni soluția majorării TVA.

”Pe măsură ce creștem acest TVA, va crește și evaziunea fiscală. Deci e foarte posibil să se diminueze consumul, pentru că sunt mulți oameni fără posibilități financiare importante care vor cumpăra mai puțin. Și pe de altă parte va crește evaziunea fiscală. Asta e foarte posibil să sună cam așa: Pe hârtie creștem TVA, în realitate avem încasări mai mici.

Dar va trebui să vedem cum reacționează piața. Eu, repet, sper să nu facem astfel de experimente, pentru că din istorie știm că nu fac bine economiei și avem și alte pârghii, doar că toate celelalte durează puțin și avem nevoie de răbdarea investitorilor, care, repet, și-au cam pierdut încrederea în noi că am tot promis că reducem deficitul bugetar, că reducem dezechilibrele și n-am făcut-o. Nu ne-am apucat de reformă, nu ne-am apucat de pensiile speciale, nu ne-a apucat reforma politică, reforma statului, reforma administrativă. Un an jumate am stat în campanii electorale și sigur că multe din aceste reforme nu sună bine. Nu sună bine și sunt diverși oameni afectați și probabil că niciun guvern din lume nu e foarte încântat să ia astfel de măsuri în perioadele preelectorale. Acum au trecut alegerile, sper să ne liniștim, sper să reconstruim pacea socială că ne-am împărțit în tabere. Ne înjurăm ne facem unii pe alții în fel și chip. Nu funcționează așa spre bine, va trebui cumva să schimbăm limbajul inclusiv în Parlament, inclusiv în politică. Va trebui să înțelegem că oamenii s-au săturat de acest mod de a face politică din ultimii ani, cu vorbe, cu păcăleli, cu lucruri ascunse. Cred că lumea vrea transparență, lumea vrea chiar dacă e greu să îi se spună că e greu, lumea nu mai vrea să fie mințită, păcălită”, a spus Anastasiu.

Întrebat despre riscul unui fenomen al concedierilor în masă, Dragoș Anastasiu spune că ”grija” cea mai mare este evitarea unui scenariu de tipul Grecia 2009.

”Sigur că în orice perioadă din asta de stagnare, unii mai concediază, dar eu cred că potențialul nostru de creștere este destul de mare. Unii concediază, alții angajează, șomajul la noi nu e ridicat. De fapt, dacă mă întrebați pe mine, numai cine nu vrea să muncească în România nu muncește. Avem între timp și, nu știu, 150.000 de oameni care au venit să muncească la noi din alte părți, pe contracte, pe timp determinat. Nu asta e cea mai mare grijă a mea. Dar da, se poate întâmpla acest lucru.

Grija mea cea mai mare este să evităm scenariul Grecia 2009, pentru că asta ne face să pierdem 10 ani din punct de vedere economic. Și atunci, da, vedem, uite, în Grecia s-a dus șomajul până la 25-30 la sută pentru că dacă suntem degradați la rating de la cum suntem acum la junk, mai avem o singură treaptă la ceea ce se cheamă „gunoi”, asta declanșează într-adevăr un val de reacții din partea investitorilor și a finanțatorilor și s-ar putea să fim nevoiți să trăim acest scenariu. Dar eu sunt optimist și am încredere că putem să evităm. Dar depinde de noi dacă punem repede un guvern și dacă facem ce trebuie să facem”, a spus el.

Citește și Creșteri uriașe la facturile de curent electric din iulie, după eliminarea plafonării. ”Este inevitabilă!”

DailyBusiness
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care te va face să râzi cu lacrimi. Este partea a treia a unei serii celebre
Capital.ro
Se schimbă banii. Decizia Băncii Centrale privind numerarul. Cum se modifică plățile cu cardul
Playtech.ro
Planta care alungă țânțarii și se întreține ușor. Oricine o poate crește în ghiveci
DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Adevarul
Cum încearcă nord-coreenii să ascundă un distrugător scufundat în fața lui Kim Jong-un. „Este un lucru rușinos”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Perioadă stresantă pentru această zodie. Trebuie atenție la tot pasul
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Continuă televonela în lumea bogătașilor. Impresara a reacționat după ce a văzut că milionarul și amanta se căsătoresc
kanald.ro
Pensiile și salariile din România ar putea fi înghețate timp de doi ani. Scenariul sumbru al specialiștilor
Cancan.ro
SINGURA carne care te ajută la slăbit și îți menține creierul sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: 'Ideal ar fi să o mâncăm de minimum 2 ori pe săptămână'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu. Risc imens pentru România. Un mare general dă alarma: Vom fi obligați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Încă o doctoriță din Iași a murit, la doar 56 de ani. Anca ar fi făcut infarct chiar la muncă
MediaFlux
Pensionarii trebuie să mai aștepte banii promiși! Recalcularea pensiilor întârzie, sistemul fiind încă în teste
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un gigant mondial se extinde cu patru hoteluri de lux în România