Vremea ASE-ului şi a Dreptului a trecut. Vezi care este CEA MAI CĂUTATĂ facultate în 2013

Tinerii au început să fie interesaţi din nou de facultăţile de medicină, lucru dovedit de concurenţa mare la admitere. Pe locurile de la buget, la Facultatea de Medicină Dentară, sunt 9,7 candidați pe un loc.

24 iul. 2013, 08:26
Vremea ASE-ului şi a Dreptului a trecut. Vezi care este CEA MAI CĂUTATĂ facultate în 2013

Vremea facultăţilor de drept şi a studiilor economice a trecut. Noua specializare la modă în rândul viitorilor studenţi este meteorologia, unde 18 tineri s-au bătut pe un loc la acest profil în 2013, potrivit România TV.

Citeşte şi Peste 26.000 de candidaţi la Universitatea Bucureşti. Află care sunt cele mai căutate facultăţi

Surprinzător, cea mai mare concurenţă din ţară este la Facultatea de Litere, secţia Limbi Moderne Aplicate, unde aproximativ 92 de candidaţi vor concura pentru un singur loc. De asemenea, la Administraţia Afacerilor s-a păstrat concurenţa acerbă. Ca în fiecare an, peste 20 de tineri îşi încercă şansa pentru fiecare loc oferit de ASE.

Concurenţă foarte mare este şi la Facultatea de Medicină. Peste 4.500 de candidaţi concurează pentru 1.300 de locuri. Astfel, tinerii s-au axat pe Medicină Generală şi Medicină Dentară, unde zece candidaţi se luptă pentru un loc la Universitatea „Carol Davila” din Capitală.

„Concurenţa la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” este în acest an cea mai mare de după 1989″, a declarat rectorul UMF, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, potrivit Agerpres. Acesta a precizat că cei mai mulţi dintre candidaţii la Facultatea de Asistente şi Moaşe doresc să plece din ţară. El a spus că i-a sfătuit pe candidaţi să profeseze în ţară şi dacă pleacă totuşi în străinătate, ar fi bine să se întoarcă în ţară.

Cel mai mult are de pierdut are statul, din cauza faptului că peste 14.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii 4 ani. Astfel, el a pierdut 150 de milioane de euro deoarece pregătirea unui viitor medic costă 11.000 de euro.

Taxele la UMF „Carol Davila” au crescut cu 30%. Dacă până anul trecut taxa era de 6.000 de lei, anul acesta a ajuns la 9.000 de lei.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, un sondaj realizat la Universitatea de Medicină din Iaşi a arătat că 85% dintre cei care au optat pentru această specializare doresc să plece din ţară.

Citeşte şi Peste 4.500 de candidaţi la UMF Bucureşti. Vezi unde este cea mai mare concurenţă