Concurs de teze de doctorat în 180 de secunde, în limba franceză. Câştigătorul va reprezenta România la Paris

Doctoranzii sau cei care au obţinut titlul de doctor în România pot participa la o competiţie inedită în limba franceză: îşi pot susţine teza în doar trei minute, cu ajutorul unui singur diapozitiv, informează Institutul Francez din Bucureşti, unul dintre organizatori evenimentului.

RomaniaTV.net
14 ian. 2020, 10:57
Concurs de teze de doctorat în 180 de secunde, în limba franceză. Câştigătorul va reprezenta România la Paris

„Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg poate intra în contact cu diverse domenii de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un binevenit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi”, informează Institutul Cultural Francez.

Pot participa la competiţie candidaţii care urmează un program de doctorat în anul universitar 2019-2020, sau cei care au susţinut teza de doctorat în cursul anului universitar 2018-2019, în cadrul unei instituţii de învăţământ superior din România. Înscrierile la concurs se fac până la data de 1 martie 2020, completând formularul de pe site-ul formulaires.auf.org.

Finala naţională va fi organizată la Bucureşti în data de 6 mai, iar laureatul sau laureata finalei naţionale va reprezenta România la finala internaţională de la Paris, ce va avea loc în octombrie. Juriul va acorda trei premii şi publicul va avea, de asemenea, şansa să-şi aleagă candidatul preferat.

Competiţia este inspirată de concursul de origine australiană intitulat „Three Minute Thesis”. „Teza mea în 180 de secunde” a fost iniţiată în Quebec, în 2012, de către Asociaţia francofonă pentru cunoaştere (ACFAS). România participă la concurs din 2017. În finala internaţională din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa a obţinut locul al treilea pentru prezentarea proiectului său doctoral „La biographie linguistique, un outil didactique plurivalent” („Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent”).

Anul trecut, concursul naţional din România a fost câştigat de Maria Larisa Nechita pentru prezentarea subiectului său de cercetare doctorală cu titlul „Transferuri culturale, calitatea discursului şi gestionarea greşelilor în interpretarea de conferinţă”. Maria Larisa Nechita este doctorandă a Universităţii ” Lucian Blaga” din Sibiu şi studiază obstacolele lingvistice şi culturale care pot apărea în procesul de interpretare simultană.

Ineditul concurs este la a patra ediţie în România şi este organizat de Institutul Francez din România şi Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) în Europa Centrală şi Orientală.

Mai multe informaţii despre concurs sunt pe site-ul www.auf.org.

 

Citeşte şi: DOCTORAT făcut SCRUM: Cum şi-a salvat un tânăr TEZA distrusă de un incendiu