Condamnare la moarte prin Zoom. Un bărbat din Nigeria a primit pedeapsa capitală în urma unei audieri online: Este crud şi inuman

Un bărbat din Nigeria a fost condamnat la moarte prin serviciul de videoconferințe Zoom, scrie BBC. Organizația Human Rights Watch a descris gestul ca fiind unul "crud și inuman".  

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 11:08
Condamnare la moarte prin Zoom. Un bărbat din Nigeria a primit pedeapsa capitală în urma unei audieri online: Este crud şi inuman

Anunțul HRW a venit după ce o instanță nigeriană s-a folosit de aplicația Zoom pentru a condamna un om cu pedeapsa capitală. Ședința de judecată a avut loc prin acest mijloc din cauza pandemiei de coronavirus. Statul african a anunțat până acum 3.000 de cazuri de coronavirus și 100 de decese.

Judecătorul Mojisola Dada din Lagos l-a condamnat pe Olalekan Hameed, aflat în închisoarea din Kirikiri, la moarte prin spânzurare. Audierea a durat trei ore și  au participat din diferite locații și avocați, precum și procurorul general.

Olalekan Hameed a susținut mereu că este nevinovat de moartea unei femei de 76 de ani, Jolasun Okunsanya, petrecută în decembrie 2018. Cu toate acestea, nu se știe dacă bărbatul va ataca sentința.  

Potrivit corespondentului BBC, în Nigeria guvernatorii statelor trebuie să aprobe sentințele la moarte înainte ca ele să fie duse la îndeplinire. Pedeapsa cu moartea nu este aplicată foarte des în Nigeria, deși instanțele continuă să o folosească. Potrivit Amnesty International, peste 2.000 de oameni sunt condamnați în prezent la pedeapsa cu moartea în Nigeria, dar ultimele trei execuții au avut loc în 2016.