Condamnări în dosarul „cocaina de la Marea Neagră”. Pedepsele primite de cei doi cărăuşi sârbi prinşi de DIICOT

Tribunalul Tulcea a pronunţat primele condamnări în dosarul "cocaina de la Marea Neagră", în care au fost trimise în judecată nu mai puţin de 16 persoane. Printre aceştia se numără şi cei doi cărăuşi sârbi Krstic Tode și Cvetkovic Nenad, care au primit câte 9 ani și 4 luni de închisoare.

RomaniaTV.net
17 nov. 2020, 15:34
Condamnări în dosarul „cocaina de la Marea Neagră”. Pedepsele primite de cei doi cărăuşi sârbi prinşi de DIICOT
Condamnări în dosarul "cocaina de la Marea Neagră". Doi sărbi, pedepsiţi

La momentul capturii-record din Delta Dunării, în 2019, procurorii DIICOT spuneau că cele peste 1.000 de kilograme de cocaină aveau o valoare de peste 300 de milioane de euro.

Primele condamnări la închisoare în dosarul „cocaina de la Marea Neagră”

În ședința din 13 noiembrie, Tribunalul Tulcea i-a condamnat pe Krstic Tode și pe Cvetkovic Nenad, după ce pedepsele au fost contopite în cazul fiecăruia, se arată în soluția făcută publică pe portalul instanței de judecată, notează B1.ro.

Cei doi cărăuși sârbi au fost condamnaţi de magistraţi la câte 9 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic internaţional de droguri. Sentinţa nu este, însă, una definitivă.

Potrivit anchetatorilor, sârbii Krstic Tode și Cvetkovic Nenad au venit în România pentru a transporta pe cale rutieră cocaina în afara teritoriului ţării noastre, către Europa de Vest şi Balcanii de Vest.

„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracţional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud –Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis «Sheik-ul» (cetăţean libanez cu reşedinţa în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale româneştiale Mării Negre şi de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracţionale responsabile cu transportul acesteia spre ţări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, Tribunalul Tulcea i-a obligat pe „inculpaţii Krstic Tode şi Cvetkovic Nenad la plata sumei de 16000 lei cheltuieli judiciare către stat, câte 8000 lei pentru fiecare. Cu apel în 10 zile de la comunicare”.

Potrivit DIICOT, cei doi bărbaţi care au fost condamnaţi fac parte dintr-o reţea internaţională care importa cantități uriașe de cocaină pură din America de Sud, prin România, pentru a fi apoi preparate și distribuite pe piața neagră din vestul Europei.

În prezent, alte 16 persoane sunt date în urmărire internațională în acest caz.

Cum au fost descoperite cele peste 1.000 de kilograme de cocaină în Delta Dunării

În 2019, investigațiile polițiștilor și procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dus la descoperirea a peste 1.040 de kilograme de cocaină în interiorul unei bărci.

„În dimineaţa zilei de vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe din Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă se aflau mai multe pachete suspecte învelite în cauciuc. […] Răsturnarea ambarcaţiunii a fost un lucru accidental, iar depistarea cantităţii de cocaină prezentată în aceşti saci a fost rodul unei ample investigaţii”, a precizat fostul procuror șef DIICOT, Felix Bănilă, în martie 2019, conform Libertatea.ro.