Condamnări pe viaţă şi eliberări în Turcia, în procesul puciştilor care au atacat Guvernul islamist

Mai mulţi responsabili turici, militari cu rang înalt, dar şi ziarişti arestaţi şi acuzaţi că a r fivrut să răstoarne guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayip Erdogan au avut parte de verdicte, luni, la tribunal, într-un proces în care, în total, au fost arestate 275 de persoane.  

05 aug. 2013, 15:37
Condamnări pe viaţă şi eliberări în Turcia, în procesul puciştilor care au atacat Guvernul islamist

Justiţia turcă i-a condamnat pe viaţă pe fostul şef al Statului Major interarme Ilker Basbug şi pe alţi foşti generali în procesul unor presupuşi pucişti împotriva Guvernului islamo-conservator, a anunţat postul privat de televiziune NTV.

Fostul comandant al primei armate Hursit Tolon se află, de asemenea, printre cei condamnaţi pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale prin forţă”, potrivit hotărârilor tribunalului de la Silivri, în apropiere de Istanbul.

Tribunalul a anunţat anterior eliberarea a 21 dintre cele 275 de persoane acuzate în acest proces şi încarcerate din 2007 şi judecate începând din octombrie 2008 în cadrul unui proces denunţat de către opoziţia laică drept o „vânătoare de vrăjitoare” ce are scopul să îi reducă la tăcere pe criticii Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan.

Peste 10.000 de manifestanţi, a căror reuniune a fost interzisă, au evitat baraje ale poliţiştilor, îndreptându-se spre tribunalul de la Silivri. Doar avocaţii, acuzaţii, jurnalişti şi parlamentari au fost autorizaţi să facă parte din audienţa din sală. Anterior, poliţia a utilizat gaze lacrimogene într-o încercare de a împiedica un grup de aproximativ 1.000 de persoane să intre în tribunal.