Condimentul banal care te ajută să dai jos kilogramele în plus! Întărește sistmeul imunitar și conține multe vitamine

Există un condiment mai puțin folosit de românce, care are însă proprietăți incredibile de organism. Acesta are multiple calități terapeutice dovedite științific.

04 mart. 2022, 20:10
Condimentul banal care te ajută să dai jos kilogramele în plus! Întărește sistmeul imunitar și conține multe vitamine

Condimentul banal care te ajută să dai jos kilogramele în plus! Chimenul, cu denumirea stiintifica Cuminum Cyminum, apartine familiei Apiaceae. Este folosit ca si condiment in bucataria indiana si in tari asiatice, africane sau din America Latina. Chimenul contine un numar important de nutrienti care te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea. Datorita mirosului sau puternic, este suficienta utilizarea unei cantitati foarte mici de ulei esential de chimen pentru un efect semnificativ. Uleiul esential de chimen are si proprietati antibacteriene, carminative, digestive, diuretice si antiseptice, pe langa multe alte beneficii.

Condimentul banal care te ajută să dai jos kilogramele în plus! Întărește sistmeul imunitar și conține multe vitamine

Imunitate: Asa cum s-a mentionat anterior, o abundenta a fierului, prezenta uleiurilor esentiale, a vitaminei C si a vitaminei A in chimen stimuleaza sistemul imunitar in mai multe feluri. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care ii avem in corp si stimuleaza functia si activitatea celulelor albe din sange. Ca antioxidant, vitamina C combate efectele negative ale radicalilor liberi, aceste produse secundare ale metabolismului celular. Radicalii liberi sunt produsi in mod constant in corp, de aceea trebuie eliminati in acelasi ritm. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi care favorizeaza aparitia mai multor boli, inclusiv, dar fara a se limita la bolile cardiovasculare si la cancer.

Cancer: Chimenul are proprietati detoxifiante si chimio preventive si accelereaza secretia enzimelor detoxifiante si anticarcinogene din glande, asa cum face si in cazul altor secretii. Mai mult decat atat, are antioxidanti benefici ca vitamina C si vitamina A, pe langa uleiurile esentiale. Pe langa multe alte beneficii, antioxidantii au si proprietati anticarcinogene si cei prezenti in chimen sunt eficienti in special pentru prevenirea cancerului de colon.

Aceasta este o proprietate specifica a chimenului. Chimenul este stimulent si relaxant in acelasi timp. Aceasta proprietate nu poate fi atribuita unui singur component, asa cum nici insomnia nu poate fi atribuita unei singure cauze. Cu toate acestea, studiile arata ca un aport adecvat de vitamine (in special complexul de B-uri) si o buna digestie induc un somn odihnitor. Unele componente din uleiul esential de chimen sunt de natura hipnotica si au efecte tranchilizante, ceea ce contribuie la ameliorarea stresului si a anxietatii care cauzeaza in special insomnia.

De altfel, ceaiul de chimen ajută arderea grăsimii de pe abdomen și pierderea în greutate.

Citește și: Condimentul banal care previne apariția bolilor cardiovasculare. Ajută la îmbunătățirea memoriei, previne anemia și protejează ficatul!