Condiţii inumane într-o şcoală din Botoşani. Copiii se întorc la ore, tavanul stă să cadă şi nimeni nu face nimic

O şcoală din Botoşani construită acum 8 ani prin fondurile Băncii Mondiale stă să se prăbuşească peste elevi. Este vorba despre Corpul D al Şcolii „Leon Dănăilă“ din Darabani, care a fost refăcut în bătaie de joc, cu pereţi de rigips, fără izolaţie termică şi cu geamuri care stau să cadă.

04 sept. 2017, 14:38
Condiţii inumane într-o şcoală din Botoşani. Copiii se întorc la ore, tavanul stă să cadă şi nimeni nu face nimic

Ferestre bătute în cuie, prin care intră frigul iarna, tavan cu infiltrații de apă care după orice ploaie mai serioasă riscă să cadă peste elevi și peste cadre didactice: așa arată acum Școala Veche din Darabani, unitate la care învață 175 de elevi de clasele 0-IV. Potrivit adevarul.ro, şcoala este un pericol real pentru cei care își desfășoară activitatea aici, în condițiile în care tavanul riscă să se prăbușească din cauza infiltrațiilor de apă.

Corpul D al Şcolii „Leon Dănăilă“ se află pe locul celei mai vechi şcoli din Darabani, înfiinţată în 1871. În 2005, vechea clădire de secol XIX a fost dărâmată, iar în locul ei a fost construit cu bani de la Banca Mondială, un corp nou modern. Atunci când au început cursurile, s-a dovedit că lucrările au fost făcute de mântuială, iar şcoala reprezintă un veritabil pericol.

Noua conducere a unităţii de învăţământ a început încă din martie să semnaleze probleme deosebit de grave privind starea clădirii. „Problemele cele mai mari sunt cu acoperişul. Apa se infiltrează prin acoperiş. Tavanele sunt doar dintr-un rigips subţire, atât. Între acoperiş şi tavan nu mai există niciun fel de izolaţie. La ploaie apa se infiltrează prin tavanul subţire şi stăm mereu cu emoţii că la fiecare ploaie sau la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. Cu elevii în clasă, vă daţi seama”, spune Angelica Creţu, directoarea Şcolii „Leon Dănăilă” din Darabani

Geamurile stau să cadă. Dacă sunt deschise, se prăbuşesc. Pentru a evita accidentele, ferestrele au fost bătute în cuie şi nu se pot deschide.

În timpul iernii elevii, de clasele I-IV îngheaţă de frig, fiindcă nu există o izolaţie a clădirii.

„În timpul iernii centrala nu face faţă din cauza lipsei de izolaţie. Copiii tremură de frig fiindcă toată căldura se pierde prin tavanul subţire de rigips”, spune Angelica Creţu.

Şcoala nu are aviz de la ISU, dar are de la DSP. Chiar şi fără acel aviz, ea se va redeschide pe răspunderea directorului de şcoală. Problemele au fost semnalate de conducerea şcolii autorităţilor locale. Acolo au aflat însă că nu se poate face deocamdată nimic.

Cursurile anului şcolar 2017-2018 încep luni, 11 septembrie şi se vor desfăşura pe durata a 35 de săptămâni. Structura anului şcolar va fi următoarea:

– Semestrul I: 11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018

– Semestrul al II-lea: 12 februarie 2018 – 15 iunie 2018.

Elevii vor avea patru vacanţe, iar programul „Şcoala altfel” poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.

Programul vacanţelor din aul şcolar 2017-2018:

  • vacanţă intrasemestrială: 28 octombrie – 5 noiembrie 2017 (doar pentru elevii din clasele I-IV şi preşcolari)
  • vacanţa de iarnă: 23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018
  • vacanţă intersemestrială: 3 – 11 februarie 2018
  • vacanţa de primăvară: 31 martie – 10 aprilie 2018
  • vacanţa de vară: 16 iunie – 9 septembrie 2018

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Citeşte şi: Elevii de clasa a V-a vor învăţa la dirigenţie despre Smiley şi Zuckerberg. Cum arată manualele de „Consiliere şi dezvoltare personală”