Condiţii mai bune pentru romi în Germania decât în România, deşi nu au acces la locuri de muncă

Condiţiile precare cu care se confruntă în România şi Bulgaria îi determină pe mulţi romi să meargă în Germania unde, deşi nu au acces pe piaţa muncii, trăiesc puţin mai bine decât în ţările de origine, relatează Der Spiegel, în ediţia electronică.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 17:32
Condiţii mai bune pentru romi în Germania decât în România, deşi nu au acces la locuri de muncă

Ca cetăţeni europeni, românii şi bulgarii pot locui legal în Germania, dar au probleme cu găsirea unui loc de muncă din cauza restricţiilor de pe piaţa muncii. Astfel, ei muncesc cu ziua, câştigând între trei şi patru euro pe oră. Mulţi bărbaţi lucrează la drumuri sau în construcţii, în timp ce femeile sunt forţate să se prostitueze. Ei primesc totuşi ajutoare sociale pentru copii.

Diferenţele privind nivelul de trai din cadrul UE determină multe persoane să plece peste hotare. Multe dintre ele sunt analfabete şi nu au şanse pe piaţa muncii din Germania.

Tendinţa „imigraţiei din sărăcie” creşte, susţine Ralf Jäger, ministru de Interne în landul Rhenania de Nord-Westfalia. „Romii din România şi Bulgaria trăiesc în condiţii atât de precare în ţările lor, încât pleacă spre Germania”, a declarat el. Dar UE ar trebui să depună mai multe eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru romi în ţările de origine, afimă el, adăugând că mai sunt multe de făcut pentru a se „pune capăt discriminării minorităţilor”.

Infracţiunile sunt în creştere în rândul acestei comunităţi în Germania. Poliţia din Duisburg crede că în oraş există o casă unde trăiesc mai mulţi copii trimişi zilnic în grupuri să fure. Potrivit Ministerului de Interne al landului, intrările prin efracţie şi furturile din bancomate au crescut puternic în rândul imigranţilor est-europeni. „Tratăm cu mare seriozitate această problemă”, a declarat Jäger.

„De cel puţin un an, observaţiile efectuate în Duisburg (dar şi la nivel naţional) arată că grupuri de români (aparent clanuri familiale) comit infracţiuni organizate la o scară alarmantă”, arată un document din cadrul unei anchete în derulare. Majoritatea infracţiunilor implică furturi din buzunare sau din magazine, dar sunt şi cazuri de fraudă, în care cei care le comit pretind că sunt surzi sau au alte dizabilităţi şi cerşesc, după care sustrag portofelele sau telefoanele mobile ale victimelor.

Tensiunea fundamentală dintre bogaţi şi săraci în Europa pare să se cristalizeze în cartierul Rheinhausen din Duisburg, unde cetăţenii au început să strângă semnături împotriva imigranţilor din cauza gunoiului şi a zgomotului pe care le creează aceştia. Potrivit unui document al Ministerului de Interne al landului, au fost atacaţi mai mulţi români.