Condiţii mizerabile la început de an şcolar. Elevi de clasa I, într-o sală de circa 20 de metri pătraţi cu mucegai şi miros urât

Părinții mai multor elevi de la o clasă întâi a Școlii gimnaziale nr. 29 ''Mihai Viteazul'', din municipiul Constanța, sunt nemulțumiți de condițiile în care aceștia vor studia - o sală de clasă de circa 20 de metri pătrați pentru 28 de școlari și au anunțat că luni, în prima zi a noului an de învățământ, nu își vor lăsa copiii să intre la ore.
Filip Stan
08 sept. 2016, 14:24
Condiţii mizerabile la început de an şcolar. Elevi de clasa I, într-o sală de circa 20 de metri pătraţi cu mucegai şi miros urât

Unul dintre părinții revoltați, tatăl unei eleve, a declarat, joi, în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, că respectiva sală de clasă are lățimea de circa trei metri și jumătate, fiind vorba de un fost laborator unde copiii sunt puși să învețe pentru că numărul elevilor înscriși la Școala nr. 29 este peste capacitatea instituției.

”Ne-au fost prezentate clasele de studiu, am intrat în această clasă unde vor studia copiii începând cu acest an, este una foarte mică. Inițial când am intrat, era plin de mucegai, mirosea foarte urât. Lățimea clasei este de aproximativ 3 metri și jumătate, sunt două rânduri de bănci, pentru un efectiv în acest an de 28 de copii. (…) Nemulțumirea noastră este că la noi în școală acești copii nu au posibilitatea să învețe ca ceilalți copii, sunt foarte multe clase mari, aerisite. (…) Am solicitat și noi o clasă la fel ca celelalte din școală. (…) Am înțeles că este o anexă, un laborator tehnologic transformat în clasă de studiu pentru copii de clasa întâi”, a afirmat Daniel Chiparu, potrivit Agerpres.

În anul școlar trecut, la Școala nr. 29 au fost înscriși în clasa pregătitoare mai mulți copii, fiind create cinci clase în loc de patru.

”Am înțeles că nu sunt spații. Spațiile nu sunt pentru că anul trecut, la clasa pregătitoare au fost înscriși foarte mulți copii, inițial trebuiau să fie 100 de copii, au apărut pe site 100 de locuri, după prima etapă de înscriere au apărut 110 copii. (…) Presupun că a fost și a doua etapă de înscriere pentru că s-a ajuns la 125 pe site-ul școlii (…). Când a început anul școlar au apărut în jur de 149 de copii înscriși pentru clasa pregătitoare”, a spus Chiparu.

El a menționat că părinții nemulțumiți nu își vor lăsa luni copii să intre la cursuri în respectiva sală de clasă.

Referitor la situația creată, părinții copiilor care trebuie să învețe în fostul laborator au anunțat că au depus memorii la administrația locală, Inspectoratul Școlar Județean, Ministerul Educației și susțin că vor depune o plângere și la Parchet, pentru a se verifica modul în care s-a făcut înscrierea elevilor la Școala nr. 29.

Șefa ISJ Constanța, Gabriela Bucovală, a declarat, joi, că Școala nr. 29 este ocupată la capacitate maximă, iar respectiva sală de clasă va fi reabilitată până la începerea noului an școlar. Referitor la dimensiunea acesteia, reprezentanta ISJ a spus că ”astfel de săli se află în construcția tuturor școlilor care sunt făcute după același proiect”.

”M-am deplasat personal la Școala 29 și am verificat exact toate spațiile disponibile. La această dată, absolut toate spațiile în care pot funcționa clase de elevi sunt ocupate. Adică Școala 29 este la capacitate maximă. Referitor la sala efectiv în discuție, aceea a fost considerată de ani de zile sală de clasă, acolo au învățat copiii. În anul școlar 2015-2016, acolo au studiat elevii unei clase a IV-a. Sala am văzut-o, într-adevăr, la prima vedere se poate spune că nu arăta în condiții bune, dar, de azi dimineață în acea sală se lucrează, sala va fi zugrăvită, era în plan să se facă așa ceva. Mâine va fi schimbat parchetul. Acea sală era programată să fie renovată”, a precizat, într-o conferință de presă, Gabriela Bucovală.

Citeşte şi: PROBLEME majore la ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR. Elevii se întorc în clase pe 12 septembrie. Masa caldă promisă, doar o amăgire

Ea a mai spus că a făcut o analiză și a constatat că în februarie 2016 sute de familii din municipiul Constanța și-au schimbat reședința în circumscripțiile unor anumite școli, fiind sesizată și poliția cu privire la această problemă.

”Am constatat că în luna februarie sute de familii din municipiul Constanța și-au schimbat reședința. (…) Nu pot să nu afirm că mi-a ridicat un semn de întrebare (…) nu în altă parte, ci fix în circumscripțiile arondate școlilor (…). Am sesizat poliția, răspunsul a fost că nu există nimic nelegal în stabilirea reședinței”, a afirmat șefa ISJ Constanța.

Printr-un comunicat remis presei, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară îngrijorată cu privire la cele petrecute la Școala gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazul”.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Aproape 500 de şcoli din Capitală nu au aviz ISU

”Alocarea unei săli de curs de 20 metri pătrați pentru o clasă de 28 elevi contravine normelor în vigoare cu privire la igienă în unitățile de educare și instruire a copiiilor și tinerilor, aprobate prin OMS nr. 1955/18.10.1995, conform cărora sălile de clasă și cursuri trebuie să asigure un cubaj de aer de 5-8 metri cubi pentru o persoană. (…) Educația este un drept fundamental, universal și gratuit, iar toți copiii au dreptul egal la o educație de calitate, în spații corespunzătoare pentru furnizarea acestui serviciu public. Vom monitoriza cu atenție situația și vom aduce problema în atenția conducerii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice”, a menționat președintele AEC, Constantin-Alexandru Manda.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri