Condiţiile din SJ Ploieşti prejudiciază dreptul constituţional al pacienţilor la sănătate

Colegiul Medicilor Prahova acuză "insecuritatea actului medical determinată de lipsa medicamentelor, materialelor sanitare şi tehnologiei" de la SJU Ploieşti, care face ca "personalul medical să îşi asume responsabilităţi excesive" şi "prejudiciază dreptul constituţional al pacienţilor la sănătate".

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 14:12
Condiţiile din SJ Ploieşti prejudiciază dreptul constituţional al pacienţilor la sănătate

Într-o scrisoare deschisă dată publicităţii joi, Colegiul Medicilor (CM) Prahova îşi exprimă „sprijinul” pentru medicii care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, „în condiţii total improprii”, potrivit Mediafax.

Insecuritatea actului medical, determinată de lipsa medicamentelor, materialelor sanitare şi tehnologiei necesare şi desfăşurarea acestuia în condiţii igienico-sanitare deficitare şi în spaţii care necesită reparaţii capitale, face ca personalul medical să îşi asume responsabilităţi excesive şi prejudiciază dreptul constituţional al pacienţilor la sănătate”, se arată în scrisoarea deschisă a Colegiului Medicilor Prahova.

Membrii Colegiului Medicilor Ptrahova consideră „incorectă şi denigratoare blamarea medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, profesionişti de valoare” şi solicită solidarizarea corpului medical prahovean „pentru a reda încrederea pacienţilor în cea mai mare unitate sanitară din judeţ”.

„Dacă în condiţiile vitrege în care lucrăm încrederea pacienţilor în profesionalismul şi dedicarea noastră se va pierde, vom pierde probabil şi nădejdea de a mai avea vreodată un sistem de sănătate sănătos”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

Preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, a participat ca invitat la verificările făcute de echipa de la Ministerul Sănătăţii la SJU Ploieşti.

Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut public, luni, raportul controlului făcut la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti.

În raport sunt enumerate numeroase deficienţe, care l-au determinat pe secretarul de stat Raed Arafat să concluzioneze că unitatea sanitară a avut un „management defectuos şi iresponsabil”.

Problemele găsite la spital sunt legate atât de lipsa dotărilor, cât şi de medicamente expirate şi alimente depozitate în condiţii improprii.

Ministerul Sănătăţii a controlat Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat public subfinanţarea, lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare din spital, dar şi neimplicarea autorităţilor care au ales să reabiliteze termic spitalul, în loc să asigure materialele sanitare necesare.