Condiţiile insalubre din puşcării, motiv de despăgubiri la CEDO VIDEO

În anul 2013, România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a 220.000 de euro în urma acţiunilor introduse de către deţinuţii nemulţumiţi de condiţiile din penitenciare.

14 iun. 2014, 14:29
Condiţiile insalubre din puşcării, motiv de despăgubiri la CEDO VIDEO

Penitenciarele din România sunt supraaglomerate în comparaţie cu standardele europene în domeniu, iar supraaglomerarea este doar unul din motivele care generează acţiuni la CEDO. De obicei, celulele sunt ventilate insuficient, iar umezeala favorizează apariţia mucegaiului şi a ploşniţelor.

Deţinuţii au probleme majore în a-şi menţine igiena personală la un nivel minim acceptabil deoarece apa caldă în închisori curge doar de două ori pe săptămână, iar toaletele sunt renumitele WC-uri turceşti, amplasat chiar celule.

În aceste condiţii, sunt numeroase cazurile în care cei întemniţaţi au motive solide să reclame statul român la CEDO. În închisoarea de la Ploieşti, într-o singură cameră de 16 m², erau puse 24 de paturi pe trei nivele, în care erau înghesuiţi 31 de bărbaţi. Standardul internaţional prevede ca fiecare deţinut să aibă cel puţin 4 m² spaţiu în cameră.

Oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor susţin că este nevoie de un nou penitenciar, modern, cu o capacitate de 4.500 de locuri care să decongestioneze celelalte puşcării.