Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească medicii şi farmaciştii pentru a primi bursa de rezidenţiat

Medicii şi farmaciştii rezidenţi care vor beneficia anul acesta de bursa de rezidenţiat de 670 lei pe lună, stabilitat printr-un act normativ intrat în vigoare în 2013, vor trebui să îndeplinească anumite condiţii, se precizează într-un ordin al ministrului Sănătăţii, care se aplică de joi.

20 feb. 2014, 08:32
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească medicii şi farmaciştii pentru a primi bursa de rezidenţiat

Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor, vor beneficia de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, se precizeaza in OUG nr. 103/2013.

Pentru a implementa aceasta masura, ministrul Sanatatii a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 103/2013 prin Ordinul nr. 167/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122 din 19 februarie 2014. Documentul a intrat in vigoare la data publicarii, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Medicii de familie şi specialiştii vor putea prescrie mai multe analize

Bursa de rezidentiat nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale, se precizeaza in documentul citat. Potrivit ordinului ministrului Sanatatii, vor beneficia de bursa de rezidentiat medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti aflati in una din urmatoarele situatii:

• rezidentii pe locuri care au incheiat contract individual de munca pe durata determinata cu unitatea sanitara;
• rezidentii pe post care au incheiat contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara;
• rezidentii care isi reiau activitatea ca urmare a incetarii situatiilor de suspendare a contractului individual de munca.

Citeşte şi SĂNĂTATE 2014: Lista ţărilor în care poţi beneficia de tratament medical pe banii statului român

In plus, vor primi bursa si medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti care efectueaza programul de pregatire in a doua specialitate si care sunt incadrati in baza unui contract individual de munca in functia de medic rezident, medic dentist rezident sau farmacist rezident.

Bursa de rezidentiat se va plati separat de salariul de rezident, dupa data de 20 a lunii curente pentru luna anterioara, se precizeaza in actul normativ.

Citeşte şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un SEMNAL DE ALARMĂ: România rămâne fără medici