Conducătorul militar al NATO lansează un avertisment sumbru: „Ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”

Pentru a deveni mai eficientă în viitor, Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o transformare radicală în ceea ce privește capacitatea de a purta un război, a declarat miercuri șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer.

18 ian. 2024, 08:40
Conducătorul militar al NATO lansează un avertisment sumbru: „Ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”

Acesta a adăugat că Alianța Nord-Atlantică intră într-o nouă „eră a apărării colective” în condițiile războiului din Ucraina declanșat de Rusia și că NATO are în prezent cele mai „complete planuri de apărare” de la încheierea Războiului Rece și până în prezent.

„Plăcile tectonice ale puterii se mișcă. Rezultatul: ne confruntăm cu cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii”, a declarat Rob Bauer în cadrul unei ședințe a Comitetului Militar al NATO la care au participat miniștrii apărării din țările aliate. „NATO a intrat într-o nouă eră a apărării colective. Împreună apărăam nu doar pe cei 1 miliard de oameni din 31, în curând 32, de state membre. Apărăm libertatea și democrația”.

Bauer a precizat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina „nu a fost niciodată despre vreo amenințare reală de securitate a Rusiei din partea Ucrainei sau NATO”.

„Acest război este despre faptul că Rusia se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă de pe planetă: democrația”, a spus Rob Bauer, potrivit Digi24.

Discuțiile din cadrul Comitetului militar a NATO se vor concentra asupra planurilor de apărare ale NATO adoptate la summitul de la Vilnius din 2023.

Aceste planuri, conform lui Rob Bauer, includ următoarele:

– creșterea numărului de trupe de reacție rapidă ale NATO

– construirea și dezvoltarea de noi capacități

– adaptarea structurilor de comandă și control ale NATO

– crearea de noi baze logistice, sprijin pentru națiunile care găzduiesc trupe NATO, mentenanță, sporirea mobilității trupelor, refacerea stocurilor de muniții

„Pentru a întări apărarea noastră colectivă și în același timp pentru a putea sprijini Ucraina în lupta ei existențială, avem nevoie de o abordare cu totul diferită a societății. Avem nevoie ca actorii publici și privați să-și schimbe mentalitatea caracteristică unei ere în care totul era planificabil, previzibil, controlabile, orientat către eficiență, pentru o eră în care orice se poate întâmpla oricând. O eră în care trebuie să ne așteptăm la inevitabil. În care să ne concentrăm pe eficiență”, a spus liderul militar al NATO.

Recent, fostul șef al CIA, David Petraeus, avertiza într-un interviu că, dacă Vladimir Putin își îndeplinește obiectivele în Ucraina, atunci Rusia „va lua la țintă” Republica Moldova sau unul dintre statele baltice.

Citeşte şi: Alertă în Asia. Zece avioane militare chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan în ultimele 24 de ore