Viorica Dăncilă: În cadrul CEx s-a votat rămânerea la guvernare. Care sunt propunerile pentru ministerele remaniate

Ana Birchall, Roxana Mânzatu şi Natalia Intotero vor fi propuse să preia ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi pentru Românii de Pretutindeni, a decis marţi seară CEx PSD, a anunţat premierul Viorica Dăncilă. Titus Corlăţean va fi numit vicepremier în locul Anei Birchall, iar Rodica Nassar îl înlocuieşte pe Codrin Ştefănescu în funţia de secretar general al partidului. Propunerea pentru preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor este Marcel Ciolacu. De asemenea, CEx PSD a votat, cu un singur vot împotrivă, rămânerea la guvernare. Printre deciziile luate au fost şi cele referitoare la Gabriela Firea, care şi-a preluat vechile funcţii: vicepreşedinte PSD şi preşedinte interimar la PSD Bucureşti. 

RomaniaTV.net
28 mai 2019, 04:46
Viorica Dăncilă: În cadrul CEx s-a votat rămânerea la guvernare. Care sunt propunerile pentru ministerele remaniate

UPDATE Viorica Dăncilă, declaraţii:

Paul Stănescu, votat preşedinte executiv.

Am supus votului si parerea in ceea ce priveste ramanerea la guvenare. Cu o singura exceptie, toti au considerat sa nu amestecam voturile.

Trebuie sa mentinem guvernarea pt ca am dezamagi pe cei care cred in noi, pe cei care ne-au votat in 2016 si ne-au ajutat sa avem majoritate in parlamnet.

Daca nu vom putea mentine majoritatea la motiune, evident plecam acasa.

Am votat soluţii pentru cei trei miniştri care vor fi înlocuiţi.

Tot in CEx am votat pt propunerile referitoare la cele 3 portofolii, Ana Birchall la Justitie, Roxana Manzatu la Fonduri Europene – Roxana a fost secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene. Pentru Romanii de Pretutindeni, propunerea a fost Natalia Intotero.

Săptămâna viitoare vom face şedinţă de coaliţie şi vom stabili când vom face congresul.


_______

UPDATE Viorica Dăncilă, declaraţii:

Am hotărât ca funcţia de preşedinte executiv să îi revină lu Paul Stănescu.

La CEx vor participa şi miniştrii.

Vom reveni la mesajele din 2016, astfel încât sătrecem peste această perioadă dificilă.

Consider că au fost f multe discuţii legate de justiţie.

S-a realizat 73% din progr de guvernare, dar discuţiile au fost mereu despre justiţie.

Trebuie să ne asumăm toţi această vină, să ne asumăm rezultatul alegerilor europarlamentare.

Rezultatul la alegeri nu poate mulţumi, preşedintele partidului arestat… este dificil, dar vom trece peste aceste momente.

Aceste probleme trebuie să le deconteze persoana vinovată, nu partidul în ansamblu.

PSD a luat act de rezultatul referendumului.

Săptămâna aceasta trebuie să trimitemla Cotroceni propunerile de miniştri, pt că expiră interimatele.

Trebuie să venim şi cu nominalizare de vicepremier, dl. Ştefan pleacă la Curtea Europeană de Conturi.

Nu am vorbit cu Victor Ponta, cu Pro România despre o viitoare colaborare.

Nu am discutat cu Liviu Dragnea după pronunţarea sentinţei.

Am discutat cu o seară înainte. Mi-a spus să nu-mi dau demisia. Aceasta a fost ultima discuţie pe care am avut-o cu dl Dragnea.

Nu mi-a spus că ar vrea ca Lia Olguţa Vasilescu să preia şefia PSD.

Nu m-am gândit dacă voi candida la o funcţie în partid. 

Trebuie să avem preşedinte la Camera Deputaţilor.

Vom discuta cu ALDE, cu UDMR, avea majoritate şi vom reuşi să avem preşedinte PSD la Camera Deputaţilor, respectiv Marcel Ciolacu.

Nu sunt mulţumită de votul din diaspora. Vom face analiză. Cine a făcut estimările greşit, de la primul la ultimul, să plece acasă.

Voi discuta cu preşedintele Iohannis înainte de a-i prezenta propunerile de miniştri. 

______

UPDATE Carmen Mihălcescu va prelua interimar șefia Camerei Deputaților, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, după BPN al PSD. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că au fost trimise la Comisia juridică solicitările PNL şi USR pentru constatarea încetării de drept a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea precum şi a celui de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Paul Stănescu, fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a fost ales președinte executiv interimar al PSD, în locul Vioricăi Dăncilă, anunţă România TV.

De asemenea, vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu nu va mai ocupa funcția de purtător de cuvânt al partidului.

Surse social-democrate citate de România TV susţin că o remaniere mai amplă a Guvernului Dăncilă va avea loc abia după convocarea Congresului PSD, care ar urma să fie organizat cel mai probabil în luna iunie. La acea remaniere mai amplă sunt şanse să fie schimbaţi din funcţie şi Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu pentru că social-democraţii sunt nemulţumiţi de modul în care aceştiau au organizat alegerile europarlamentare.  

În şedinţa CEx a PSD se vor bate în cuie propunerile care îi vor fi trimise preşedintelui Iohannis pentru cele trei ministere unde în prezent sunt miniştri interimari. Potrivit unor surse social-democrate citate de România TV, Ana Birchall va fi menţinută la Ministerul Justiţiei. În prinvinta Nataliei Intotero sunt voci în PSD care susţin că aceasta nu ar mai trebui să se întoarcă în PSD după ce a ales să candideze la europarlamentare si a demisionat în urma cu o luna de la conducerea Ministerului Românilor de Pretutindeni.

……

Potrivit unor surse din PSD, în şedinţa de marţi urmează să fie propuşi noii miniştri, la Justiţie, la Fonduri Europene şi la Ministerul Românilor de Pretutindeni. Ana Birchall are şanse mari să rămână la Justiţie. Mihaela Toader şi Roxana Mânzatu sunt nume vehiculată pentru a prelua portofoliul de la Fonduri Europene. Natalia Intotero s-ar putea întoarce la ministerul Românilor de Pretutindeni, portofiul pe care l-a mai ocupat şi de unde a demisionat în urmă cu o lună pentru că fusese trecută pe lista PSD pentru europarlamentare, pe un loc considerat eligibil.

Mai mult, Viorica Dăncilă pregăteşte şi alte schimbări în rândul oamenilor apropiaţi de Liviu Dragnea. Codrin Şefănescu şi Cătălin Rădulescu ar putea fi suspendaţi din partid, anunţă România TV, citând surse social-democrate.

Codrin Stefănescu ar putea fi înlăturat din funcţia de secretar general. În locul lui ar putea fi numită Rodica Nassar sau Marcel Ciolacu, preferat de Viorica Dăncilă. 

După ce Viorica Dăncilă a trecut la conducerea PSD, funcţia de președinte executiv al partidului ar putea să-i revină lui Paul Stănescu. 

Înaintea şedinţei BPN a PSD, primarul oraşului Bacău, Cosmin Necula (PSD), a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă şi a Guvernului pe care îl conduce. „Doamna Dăncilă, vă rog să vă daţi demisia! Doamnelor şi domnilor miniştri, vă rog să vă daţi demisiile! Astăzi, românii spun că PSD trebuie să fie în opoziţie”, a scris Necula, pe Facebook. „Într-o opoziţie de stânga veritabilă nu îşi mai pot găsi locul Oprişani, Ştefăneşti şi Bădălăi”, adaugă edilul.

„E necesar să facem rapid un congres în care să limpezim lucrurile în interiorul partidului şi acolo să candideze cei care vor să candideze şi delegaţii să voteze, delegaţii fiind parlamentarii, primarii, şefii de zonă, preşedinţii de consilii judeţene, oamenii care au condus judeţele şi care s-au bătut zi şi noapte în această campanie, cu toată această ură uriaşă şi manipulare împotriva noastră. N-are nimeni niciun fel de vină, e o vină colectivă”, a susţinut secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu, înaintea BPN.

Premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte executiv al PSD, a anunţat că au fost convocate pentru marţi Biroul Permanent şi Comitetul executiv al partidului.

„Vreau să precizez faptul că suntem un partid unit, în momentele dificile PSD a strâns rândurile, aşa vom face şi de acum în colo, mâine am convocat Biroul Permanent Naţional la ora 11:00, CEX la ora 18:00. Împreună vom lua deciziile, împreună vom vedea unde am greşit, care sunt paşii pe care trebuie să îi facem şi cum putem acţiona în perioada următoare, într-un mod unitar, într-un mod în care să arate unitatea PSD”, a afirmat luni Viorica Dăncilă, la finalul unei şedinţe de urgenţă la sediul partidului din Băneasa, convocată după condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea.

Dăncilă a subliniat că nu va demisiona din funcţia de prim-ministru. Dăncilă a adăugat că va respecta decizia luată de Parlament în urma unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă.