Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi-a deschis lucrările luni, 26 noiembrie, la Doha. Peste 190 de ţări sunt reprezentate la Conferinţă, în condiţiile în care 195 de ţări sunt parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) iar 193 dintre acestea au ratificat şi Protocolul de la Kyoto (KP). România participă la lucrările COP18 cu o delegaţie cuprinzând reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Romania TV
27 nov. 2012, 17:15
Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Delegaţiilor guvernamentale li se alătură alte câteva mii de participanţi, reprezentanţi ai industriei şi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizaţii de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare şi ai mass-media.

Această a 18-a Conferinţă a Părţilor la UNFCCC (COP 18) va negocia câteva aspecte cheie în domeniul schimbărilor climatice, cu un impact economic şi social semnificativ asupra ţărilor parte la Convenţie şi la Protocol. Subiectul central rămâne continuarea Protocolului de la Kyoto, a cărui primă perioadă de angajament (2008 – 2012) expiră în acest an. Elementul cheie al KP îl reprezintă asumarea, pentru a doua perioada de angajament (CP2), a unor ţinte cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). Delegaţii speră să identifice soluţii funcţionale de natură juridică, astfel încât, pe de o parte, Protocolul să poată continua, iar pe de alta parte, acesta să rămână funcţional şi în intervalul “de tranziţie”, asigurând inclusiv funcţionalitatea mecanismelor sale flexibile de piaţă.

Al doilea aspect major se referă la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global în domeniul schimbărilor climatice, menit să stabilească angajamente obligatorii pentru toate Părţile la Convenţie. Viitorul acord global e aşteptat să intre în vigoare în anul 2020, dar finalizarea sa este preconizată pentru anul 2015. Acest acord global este foarte important, în condiţiile în care statele considerate dezvoltate, semnatare ale Protocolului, îşi asumă obligaţii care presupun costuri semnificative, în timp ce angajamentele sub Convenţie (UNFCCC) sunt voluntare (chiar dacă sunt andosate politic de statele semnatare). Se intenţionează ca această disparitate între angajamente să fie echilibrată de viitorul acord global şi de natura lui obligatorie pentru toate Statele Părţi la Convenţie.

Obiectivele României sunt în linie cu cele ale Uniunii Europene: asumarea unei noi perioade de angajament sub Protocolul de la Kyoto (CP2); susţinerea ca CP2 să aibă o durată de 8 ani (2013 – 2020), pentru a fi in linie cu obiectivele deja în vigoare la nivelul legislaţiei UE prin pachetul Energie – Schimbări Climatice; asumarea unei ţinte de reducere a emisiilor GES de 20% la nivelul UE, până în anul 2020, faţă de anul de referinţă 1990.

În acelaşi timp, România susţine punctul de vedere al UE potrivit căruia continuarea Protocolului de la Kyoto trebuie obligatoriu suplimentată de efortul celorlalte Părţi la Convenţie, care nu vor adera la CP2. Acestea trebuie să-şi asume angajamente ambiţioase de reducere a emisiilor sub Convenţie şi să susţină progresul semnificativ al lucrului sub Platforma Durban (ADP), inclusiv prin adoptarea unui program de lucru al ADP pentru următorul an.

O temă sensibilă a negocierilor o va reprezenta şi reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite, din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă Protocolul va continua după 2013). România va urmări ca o decizie pe marginea acestui subiect să aibă în vedere criteriile agreate la nivelul UE, inclusiv prezervarea integrităţii de mediu şi recompensarea statelor care au înregistrat reduceri de emisii GES mai mari decât angajamentele asumate iniţial.

Prima săptămână a discuţiilor de la Doha este destinată segmentului de experţi, urmând ca în perioada 4 – 7 decembrie să se desfăşoare segmentul la nivel înalt, care va adopta şi deciziile finale ale conferinţei.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Lovitură pentru Dragoș Dolănescu. S-a încheiat clavarul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin! Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă