Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice şi-a deschis lucrările luni, 26 noiembrie, la Doha. Peste 190 de ţări sunt reprezentate la Conferinţă, în condiţiile în care 195 de ţări sunt parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) iar 193 dintre acestea au ratificat şi Protocolul de la Kyoto (KP). România participă la lucrările COP18 cu o delegaţie cuprinzând reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Romania TV
27 nov. 2012, 17:15
Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice: România susţine continuarea Protocolului Kyoto

Delegaţiilor guvernamentale li se alătură alte câteva mii de participanţi, reprezentanţi ai industriei şi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizaţii de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare şi ai mass-media.

Această a 18-a Conferinţă a Părţilor la UNFCCC (COP 18) va negocia câteva aspecte cheie în domeniul schimbărilor climatice, cu un impact economic şi social semnificativ asupra ţărilor parte la Convenţie şi la Protocol. Subiectul central rămâne continuarea Protocolului de la Kyoto, a cărui primă perioadă de angajament (2008 – 2012) expiră în acest an. Elementul cheie al KP îl reprezintă asumarea, pentru a doua perioada de angajament (CP2), a unor ţinte cantitative obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES). Delegaţii speră să identifice soluţii funcţionale de natură juridică, astfel încât, pe de o parte, Protocolul să poată continua, iar pe de alta parte, acesta să rămână funcţional şi în intervalul “de tranziţie”, asigurând inclusiv funcţionalitatea mecanismelor sale flexibile de piaţă.

Al doilea aspect major se referă la continuarea lucrului sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global în domeniul schimbărilor climatice, menit să stabilească angajamente obligatorii pentru toate Părţile la Convenţie. Viitorul acord global e aşteptat să intre în vigoare în anul 2020, dar finalizarea sa este preconizată pentru anul 2015. Acest acord global este foarte important, în condiţiile în care statele considerate dezvoltate, semnatare ale Protocolului, îşi asumă obligaţii care presupun costuri semnificative, în timp ce angajamentele sub Convenţie (UNFCCC) sunt voluntare (chiar dacă sunt andosate politic de statele semnatare). Se intenţionează ca această disparitate între angajamente să fie echilibrată de viitorul acord global şi de natura lui obligatorie pentru toate Statele Părţi la Convenţie.

Obiectivele României sunt în linie cu cele ale Uniunii Europene: asumarea unei noi perioade de angajament sub Protocolul de la Kyoto (CP2); susţinerea ca CP2 să aibă o durată de 8 ani (2013 – 2020), pentru a fi in linie cu obiectivele deja în vigoare la nivelul legislaţiei UE prin pachetul Energie – Schimbări Climatice; asumarea unei ţinte de reducere a emisiilor GES de 20% la nivelul UE, până în anul 2020, faţă de anul de referinţă 1990.

În acelaşi timp, România susţine punctul de vedere al UE potrivit căruia continuarea Protocolului de la Kyoto trebuie obligatoriu suplimentată de efortul celorlalte Părţi la Convenţie, care nu vor adera la CP2. Acestea trebuie să-şi asume angajamente ambiţioase de reducere a emisiilor sub Convenţie şi să susţină progresul semnificativ al lucrului sub Platforma Durban (ADP), inclusiv prin adoptarea unui program de lucru al ADP pentru următorul an.

O temă sensibilă a negocierilor o va reprezenta şi reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite, din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă Protocolul va continua după 2013). România va urmări ca o decizie pe marginea acestui subiect să aibă în vedere criteriile agreate la nivelul UE, inclusiv prezervarea integrităţii de mediu şi recompensarea statelor care au înregistrat reduceri de emisii GES mai mari decât angajamentele asumate iniţial.

Prima săptămână a discuţiilor de la Doha este destinată segmentului de experţi, urmând ca în perioada 4 – 7 decembrie să se desfăşoare segmentul la nivel înalt, care va adopta şi deciziile finale ale conferinţei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Bani făcuți fără mari bătăi de cap. Sfatul de aur dat de un specialist
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț oficial al Băncii Centrale Europene (BCE). Ce se întâmplă cu aceste bancnote EURO
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
ULTIMA ORA! SUA a scos România din programul Visa Waive / Decizia majoră luată de Homeland Security Department în plin scurtin electoral
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele