Confirmat: China a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina până nu se termină Olimpiada

Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat că, la începutul lunii februarie, oficialii chinezi au cerut oficialilor ruși să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficialii americani.

03 mart. 2022, 10:31
Confirmat: China a cerut Rusiei să nu invadeze Ucraina până nu se termină Olimpiada

Deși cererea a fost făcută în perioada în care președintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, nu este clar dacă Putin a abordat problema direct cu Xi, a spus sursa.

New York Times, citat de Antena 3, a raportat pentru prima dată existența raportului.

Oficialii  urmăreau acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina la acea vreme și anticipau că Putin ar putea amâna orice acțiune militară până după Olimpiada pentru a evita să atragă asupra sa nemulțumiri din partea Chinei. După întâlnirea dintre Putin și Xi după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, Moscova și Beijingul au emis o declarație comună în care declară că parteneriatul lor nu are „limită” și condamnă extinderea NATO – un pilon cheie al justificării lui Putin pentru atacul asupra Ucrainei.

Citeşte şi: Expert american: Al Treilea Război Mondial a început deja. Putin va folosi toate armele pe care le are la dispoziţie

Această declarație a ridicat îngrijorările occidentale cu privire la o alianță în plină dezvoltare între China și Rusia.

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, a declarat: „Pretențiile menționate în rapoartele relevante sunt speculații fără nicio bază și au scopul de a defăima China”.

Ministerul chinez al Afacerilor de Externe, a anunţat, joi, că raportul serviciilor secrete occidentale referitor la o presupusă cooperare între China şi Rusia în ceea ce priveşte atacul Rusiei asupra Ucrainei sunt „fake news”.

Asemenea practici de a distrage atenţia şi de a blama alt responsabil sunt „josnice”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: S-a aflat planul lui Putin. Anunţul care dă fiori inclusiv României