Conflict în Gaza: O bombă a explodat în Tel Aviv VIDEO

Deşi liderii politici vorbeau despre un posibil armistiţiu, un nou atac terorist a avut loc la Tel Aviv. 10 persoane au fost rănite în urma unei explozii.  

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 10:31

Cel puţin zece persoane au fost rănite, dintre care trei grav, într-o explozie, la bordul unui autobuz, la Tel Aviv, au anunţat serviciile israeliene de ambulanţă, Guvernul apreciind că este vorba despre un atac „terorist”, relatează AFP.

Explozia s-a produs în apropierea Ministerului israelian al Apărării, cu sediul la Tel Aviv.

„Aparent a avut loc o explozie într-un autobuz, la Tel Aviv. Circumstanţele nu sunt încă clare”, a declarat pentru AFP Louba Samri, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

La Gaza, scene de bucurie au izbucnit după anunţarea exploziei, potrivit unor jurnalişti. Gruparea palestiniană Hamas a revendicat atacul, informează BBC.

Brigăzile Martirilor al-Aqsa, provenind din mişcarea Fatah, ar fi revendicat atacul din Tel Aviv, afirmând că teroristul care l-a comis a reuşit să scape, relatează Ynetnews.com.

Comitetul de Rezistenţă Populară a revendicat, de asemenea, atacul.

Trebuie să continuăm să răspundem agresiunii israeliene în aşteptarea rezultatului negocierilor de încetare a focului„, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum pentru Al-Arabiya. Barhoum a salutat atacul, pe care l-a calificat drept „un act de eroism”.

Acest atac are loc în timp ce secretarul de Stat american Hillary Clinton şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon continuă să poarte consultări în Israel şi la Ramallah (Cisiordania), într-o încercare de a stopa ostilităţile dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, care continuă de o săptămână.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat miercuri la oprirea „imediată” a tirurilor de rachete palestiniene asupra unor zone israeliene locuite, într-o conferinţă comună cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, relatează AFP.

Reiterez apelul de încetare imediată a tirurilor de rachete lansate de militanţi palestinieni asupra unor zone israeliene locuite. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat Ban Ki-moon, la finalul unei întâlniri cu Abbas la Ramallah.

„A venit momentul diplomaţiei şi încetării violenţelor”, a adăugat Ban Ki-moon, în contextul în care ostilităţile între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza continuă de o săptămână.

„Securitatea şi bună starea tuturor populaţiilor civile sunt primordiale pentru mine”, a continuat el. „Îi îndemn pe toţi cei (…) care se află în posesia unor arme să respecte dreptul umanitar”, a declarat el.

Începând de la lansarea operaţiunii „Pilon de Apărare” împotriva unor grupări armate palestiniene, miercurea trecută, 135 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 1.000 răniţi în raiduri aeriene asupra enclavei palestiniene. Cinci israelieni, inclusiv un militar, au fost ucişi în urma unor tiruri palestiniene de rachete.

Douăzeci şi şase de palestinieni au fost ucişi în raidurile aeriene de marţi, a şaptea zi a ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza, conform serviciilor de urgenţă din teritoriile palestiniene guvernate de Hamas, relatează AFP.
Bilanţul ridică la cel puţin 135 numărul palestinienilor ucişi în Făşia Gaza de la începutul operaţiunii israeliene la 14 noiembrie.
 
Doi fraţi au fost ucişi în cursul serii într-un raid la Rafah (sud), au declarat serviciile de urgenţă într-un comunicat.
Alţi patru palestinieni au fost ucişi în raidurile în apropiere de Deir al-Balah (centru), conform aceleiaşi surse. Doi dintre ei aparţineau ramurii armate a Jihadului islamic, a anunţat acest grup armat într-un comunicat.
 
Doi cameramani ai postului de televiziune Al-Aqsa, deţinut de Hamas, au fost ucişi, a afirmat anterior un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, Achraf Al-Qoudra, precizând că cei doi au murit în urma unui atac aerian care a lovit maşina lor identificată în mod clar ca fiind un vehicul de presă.
 
Întrebată, armata israeliană a refuzat orice comentariu, confirmând doar raidurile aeriene din acea zonă.
Alte trei persoane au fost ucise în cartierul Chejaiya, iar o a patra a murit într-un atac aerian asupra oraşului Beit Hanoun (nord), conform lui Qondra.
 
Un număr de 38 de cetăţeni români, în majoritate femei şi copii, au fost evacuaţi, în contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Egipt, MAE asigurând condiţiile de repatriere către Bucureşti pentru 24 de români.