Conflict în Gaza: Ziua cu cei mai mulţi morţi

Fâşia Gaza a cunoscut încă o noapte de foc. Armata isareliană a lansat mai multe rachete peste graniţă, iar spitalele au devenit neîncăpătoare. În plus, mii de civili se luptă să supravieţuiască printre bombardamente. Comunitatea internaţională a sporit presiunile asupra celor două tabere, pentru încheieirea unui armistiţiu. 

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 06:15
Conflict în Gaza: Ziua cu cei mai mulţi morţi

Aviaţia şi marina israeliene au reluat luni bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, omorând trei persoane, inclusiv un copil în vârstă de cinci ani, după ce duminică, cea mai sângeroasă zi a ofensivei „Pilon de Apărare”, au fost ucişi 31 de plaestinieni, relatează AFP.

Numărul martirilor a ajuns la 80 odată cu uciderea lui Nisma Abu Zorr, în vârstă de 23 de ani, Mohammed Abu Zorr, în vârstă de cinci ani, şi Ahid al-Qatati, în vârstă de 35 de ani, într-un raid aerian” care a vizat cartierul Zeitun, în oraşul Gaza, a declarat pentru AFP Ashraf al-Qudra, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

Începând de miercuri, când a fost declanşată operaţiunea militară israeliană „Pilon de Apărare” odată cu asasinarea, la Gaza, a lui Ahmad Jaabari, şeful operaţiunilor militare Hamas, 83 de persoane au fost ucise, şi anume 80 de palestinieni, majoritatea civili, şi trei israelieni. Duminică a fost ziua cea mai sângeroasă, în care 31 de palestinieni au fost ucişi, majoritatea femei şi copii.

Unsprezece dintre victimele de duminică, între care patru femei şi cinci copii, dar şi nouă membri ai unei famii au fost ucişi după-amiaza, într-un bombardament care a distrus un imobil de trei etaje în cartierul Nasser (nord) din oraşul Gaza.

De partea israeliană, sirenele de alertă antiaeriană au răsunat duminică la Tel Aviv pentru a patra zi consecutiv. Poliţia a anunţat ulterior că două dintre rachetele lansate au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome. Şapte israelieni au fost răniţi. O clădire de patru etaje a fost lovită din plin.

Aceste victime ridică la 26 numărul palestinienilor ucişi duminică, ziua cu cei mai mulţi morţi de la începutul ofensivei israeliene acum cinci zile asupra Făşiei Gaza.

Cel puţin 846 de rachete au fost lansate începând de miercuri, dintre care 302 au fost interceptate de către sistemul antirachetă Iron Dome, potrivit unui bilanţ prezentat duminică de armata israeliană. Israelul a mobilizat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transport de trupe, buldozere şi tancuri la frontiera cu Fâşia Gaza.

Un trimis israelian a sosit la Cairo, ca să negocieze un posibil armistiţiu. Secretarul general ONU, ban Ki Moon, va veni şi el în Egipt, ca să faciliteze tratativele.

De asemenea, Preşedintele american, Barack Obama, a insistat că Israelul are dreptul să se apere, dar a spus că este preferabil să fie evitată o invazie în Gaza. Analiştii speră ca aceatsă prsiune să grăbească încetarea violenţelor. 
 
De altfel, ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a declarat, duminică, că Israelul este pregătit să ia în calcul posibilitatea unui armistiţiu, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza să înceteze tirurile.
 
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a discutat cu liderii principalelor două mişcări din Fâşia Gaza, liderul în exil al Hamas Khaled Meshaal şi liderul Jihadului Islamic Abdallah Shallah, despre „eforturi egiptene în vederea opririi agresiunii”, se arată înte-un comunicat al preşedinţiei, la Cairo.

„Pilon de Apărare” este cea mai vastă operaţiune militară pe care Israelul o efectuează împotriva Fâşiei Gaza după ofensiva devastatoare „Plumb Topit”, în perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, care a condus doar la o încetare temporară a tirurilor de rachete.