PRIMELE VICTIME ale CONFLICTULUI din Crimeea: un ofiţer ucrainean UCIS, militari RĂPIŢI şi MALTRATAŢI

Focuri de armă automată au răsunat pentru prima oară, marţi, într-o bază a militarilor ucraineni din Simferopol, după ce Crimeea şi-a dobândit independenţa de Ucraina.  Un "comando" rus, îmbrăcat în uniforme, dar fără însemnele armatei ruse, a deschis focul asupra militarilor ucraineni aflaţi într-o bază-centru din capitala peninsulei, ucigând pe unul dintre ei şi rănindu-i grav pe alţii.

18 mart. 2014, 19:24
PRIMELE VICTIME ale CONFLICTULUI din Crimeea: un ofiţer ucrainean UCIS, militari RĂPIŢI şi MALTRATAŢI

Corespondenţii occidentali de presă, între care şi cei ai BBC, transmiteau informaţii alarmante despre situaţia de acolo, a doua zi după ce Crimeea s-a separat de Ucraina şi a trecut în Federaţia Rusă.

Marţi după-amiază, presa raporta primele incidente cu focuri de armă automată soldate cu morţi şi răniţi în rândul militarilor dintr-un centru miliatr din Simferopol, după consumarea referendumului care a hotărât anexarea teritoriului autonom al Ucrainei la Federaţia Rusă.

Astfel, marţi după-amiază, două vehicule fără numere de înamtricualre s-au oprit în poarta centrului militar, din care au coborât oameni înarmaţi, în uniforme fără însemnele armatei ruse, care au pornit atacul cu arme automate în bază.

Unul dintre tinerii ofiţeri care era de serviciu la Centrul de cartografie a fost ucis de gloanţele comandoului armat, iar alt coleg de-al său a fost rănit grav la cap şi gât. Alţi militari au fost bătuţi cu bare de fier de către membrii comandoului şi au fost grav răniţi.

Site-ul oficial al Guvernului Ucrainei a confirmat moartea tânărului ofiţer, „Kakurin”, după cum este prenumele lui, împuşcat mortal de comandoul care a atacat centrul militar, precum şi faptul că un alt militar, cu prenumele „Fedun” a fost rănit la gât şi braţ. Un alt soldat a fost rănit la cap şi la picioare după ce a fost bătut cu bare de fier.

Pe site-ul Guvernului Ucrainei mai apare şi informaţia potrivit căreia comandantul unităţii militare, colonelul Andrei Andiuşin a fost răpit de oameni purtând uniformă militară rusă şi arme automate, potrivit bbc.co.uk.

După toate aceste incidente, Ministerul Apărării ucrainean a anunţat că le-a permis soldaţilor ucraineni să facă uz de armă dacă vor fi atacaţi.

„Pentru protejarea vieților soldaților noștri, unitățile militare ucrainene din Crimeea sunt autorizate să folosească armamentul’, se precizează în comunicatul Ministerului ucrainean al Apărării.

Marţi seara, grupuri de paramilitari şi oameni înarmaţi păzeau intrarea în centrul militar care a fost victima atacului armat.

Este pentru prima oară de la incursiunea Rusiei în Crimeea când un soldat al armatei ucrainene din peninsulă este ucis, precizează publicaţia britanică. Până acum, se trăseseră numai focuri de avertisment, pentru a-i intimida pe militarii din bazele armate ucrainene.

Armatele Rusiei şi Ucrainei au încheiat un armistiţiu vineri. Dar acesta se pare că a fost încălcat marţi, provocând temeri că tensiunile în peninsulă continuă şi că ar putea izbucni noi violenţe.