EXCLUSIV Conflictul din Ucraina. Traian Băsescu: „Plătim slugărnicia noastră faţă de Moscova. Banii pe care îi dăm de ani de zile pentru gaze sunt banii cu care Putin îşi consolidează armata”

Traian Băsescu a explicat, miercuri seară, la România Tv ce impact va avea pe piaţa gazelor conflictul dintre Ungaria şi Rusia. Fostul preşedinte spune că România a ajuns să depinde de gazele din Rusia, după ce a refuzat să cumpere gaze lichefiate din SUA.

23 feb. 2022, 19:34
EXCLUSIV Conflictul din Ucraina. Traian Băsescu: „Plătim slugărnicia noastră faţă de Moscova. Banii pe care îi dăm de ani de zile pentru gaze sunt banii cu care Putin îşi consolidează armata”
Conflictul din Ucraina. Traian Băsescu: "Plătim slugărnicia noastră faţă de Moscova. Banii pe care îi dăm de ani de zile pentru gaze sunt banii cu care Putin îşi consolidează armata"

Conflictul din Ucraina. Traian Băsescu face noi precizări privind impactul pe care îl are conflictul dintre Rusia şi Ucraina asupra ţărilor europene.

Conflictul din Ucraina: Traian Băsescu: Plătim slugărnicia noastră faţă de Moscova

Citeşte şi Joe Biden l-a avertizat pe Volodimir Zelenski că Rusia plănuieşte o invazie masivă în următoarele 48 de ore. Summit de urgenţă al UE pentru sancţiuni

„Rusia poate sa faca orice, poate sa faca si 5000 e euro metru cub de gaze. Problema este de ce am stat în genunchi pana acum. A fost administratia Trump, care ne-a propus sa ne dea gaze lichefiate, şi Europa a spus că sunt mai scumpe decât gazele de la Gazprom. Acum vedem că gazele de la Gazprom pot avea un preţ de două ori mai mare decât preţul la care SUA ar fi livrat Europei gaze lichefiate.

Plătim slugărnicia noastra fata de Moscova. Dar e un pret care merită plătit. Trebuie sa intelegem ca banii pe care ii dam de ani de zile Rusiei pentru gaze sunt banii cu care Putin isi consolideaza armata şi ameninţă securitatea Flacului Estic al Europei. Vom plati cu securitatea noastra, mai devreme sau mai tarziu.

S-a dus Putin cu traista cu zece miliarde de gaze la presedintele Chinei. Acesta i a cerut sa nu invadeze Ucraina. Sa nu credeti ca Rusia si China sunt intr-un tango al iubirii. Sunt intr-o situatie in care unu este concurent comercial si altul se vrea o mare putere militara. Sunt 3 criterii care definesc o superputere: trebuie sa fii o putere diplomatica, militara si o putere economica, ceea ce Rusia nu este.

Rusia este dependenta de sistemele bancare globale, este dep si de bunavointa. Putin a vrut sa discute numai cu NATO si cu SUA, a primit un raspuns ca e prea mic pt pretentiile pe care le are. Azi vedem ca s-au vanturat tot felul de lideri europeni pe la Kremlin si nu au rezolvat nimic.

Atentie ca mergem pana la capat cu sanctiunile, care ne vor costa si pe noi. Sa nu credeti ca vor afecta doar Rusia.

Ne va afecata si pe noi. Nu vom avea lipsa de gaz, dar vom avea gaz la pretul pietei. Din punctul de vedere al preturilor, ne va afecta. Romania nu va suferi de lipsa de gaze”, a declarat Traian Băsescu la România Tv.

Citeşte şi Străzi şi case distruse de separatiştii din Donbas, alţi morţi. Armata ucraineană: „Acesta este pământul nostru”