Străzi şi case distruse de separatiştii din Donbas, alţi morţi. Armata ucraineană: „Acesta este pământul nostru”

Soldaţii ucraineni le arată reporterilor de la Agenţia Anadolu, o agenţie de presă deţinută de guvernul turc, zonele lovite de artilerie de separatiştii susţinuţi de ruşi în Novoluhanske, o aşezare rurală din zona Doneţk.

23 feb. 2022, 19:00
Străzi şi case distruse de separatiştii din Donbas, alţi morţi. Armata ucraineană: „Acesta este pământul nostru”

UPDATE: Un militar ucrainean a fost ucis miercuri într-un atac produs în Donbas

Un militar ucrainean a fost ucis, miercuri, într-un atac produs pe linia de contact a regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, anunţă armata ucraineană, conform cotidianului Le Figaro.

„Un militar a murit în urma rănilor suferite într-un atac produs pe linia de contact”, a comunicat armata ucraineană, precizând că un alt militar ucrainean a fost rănit.

Marţi, un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi şase au fost răniţi în confruntări cu insurgenţi separatişti proruşi, în regiunile Lugansk şi Doneţk.

Confruntările militare s-au intensificat în ultima săptămână în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Există informaţii că în aceste regiuni sunt deja militari ruşi, care îi susţin pe insurenţii separatişti. O intervenţie militară rusă masivă riscă să întâmpine rezistenţa puternică a armatei ucrainene, care în ultimele 48 de ore a mobilizat trupe pe linia de contact din Donbas.

Străzi şi case distruse de separatiştii din Donbas. Imaginile arată case şi străzi distruse, iar forţele militare ucrainene încă sunt desfăşurate în zonă. „Acesta este pământul nostru”, spun, cu tărie, militarii.

Ucraina a decis să înroleze persoanele cu vârste începând de la 18 ani. Guvernul ucrainean îndeamnă cetăţenii ucraineni rezidenţi în Rusia, se estimează că sunt peste 2,5 milioane, să părăsească imediat ţara, denunţând riscul unei invazii militare de către forţele moscovite. Ministerul de Externe a emis o recomandare în acest sens.

Cad bombele în Donbas, criza din Ucraina se amplifică: „Vibrau geamurile, totul era înspăimântător”
Consiliul de Securitate al Ucrainei a dispus starea de urgenţă în ţară, cu excepţia regiunilor separatiste din Donbas, Doneţk şi Lugansk.

Parlamentul de la Kiev a aprobat o lege care permite ucrainenilor să meargă înarmaţi şi să acţioneze în legitimă apărare. „Adoptarea acestei legi este absolut în interesul statului şi al societăţii”, au spus autorii proiectului de lege într-o notă, adăugând că este o măsură necesară din cauza „ameninţărilor şi pericolelor existente pentru cetăţenii ucraineni”.

Ucraina va permite cetățenilor săi civili să poarte arme de foc, din cauza ”pericolelor”

Parlamentul Ucrainei a votat miercuri, în primă lectură, un proiect de lege care dă permisiunea ucrainenilor să poarte arme de foc și să acționeze în legitimă apărare.

Ucraina decretează stare de urgenţă pe întreg teritoriul. În următoarele 30 de zile ţara va fi în alertă de război

”Adoptarea acestei legi este pe deplin în interesul statului și al societății”

, au spus autorii proiectului de lege într-o notă, potrivit Reuters.

Conform sursei citate, legea este necesară din cauza ”amenințărilor și pericolelor existente pentru cetățenii Ucrainei”.

În prezent are loc una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut două zone din estul Ucrainei ca fiind independente și a ordonat dislocarea de trupe în estul Ucrainei.

De altfel, Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei a cerut miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării în contextul a ceea ce consideră a fi drept agresiune rusă, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, care se află deja sub o administraţie politico-militară.

De asemenea, în Ucraina sunt mobilizați rezerviştii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani din Forţele terestre.