Conflictul dintre Turcia și Grecia stă să izbucnească: „Comportamentul extrem ar putea să ducă la un război”

Tensiunile dintre Turcia și Grecia continuă să crească, după ce Ankara a semnat în octombrie cu guvernul libian de la Tripoli acordul din domeniul energetic. Ambasadorul turc din Grecia a avertizat că „lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte repede". 

02 nov. 2022, 10:49
Conflictul dintre Turcia și Grecia stă să izbucnească: „Comportamentul extrem ar putea să ducă la un război”

În data de 3 octombrie, Turcia a semnat un acord cu guvernul libian de la Tripoli, pentru explorarea zonei din largul coastei statului african. Sunt vizate zăcămintele de petrol și gaze, fără a fi precizat dacă operațiunile vor include și apele din sudul Greciei. Potrivit administrației de la Atena, Ankara nu are dreptul de a exploata aceste zone, scrie presa internațională.

În opinia lui Nikos Dendias, ministrul grec de Externe, Turcia are în plan să exploateze „situația turbulentă din Libia pentru a destabiliza și mai mult securitatea în regiunea mediteraneeană, pentru a pune bazele unei hegemonii regionale”.

Tensiunile sociale ar putea escalada în 2023, în condițiile în care sunt programate alegeri în Grecia, Turcia și Cipru.

Între timp, Grecia și Turcia se acuză reciproc de provocări în zona Mării Egee, în care sunt implicate și avioane de luptă ale celor două state.

 

Recep Erdogan, amenințare la adresa Greciei

 

Luna trecută, Recep Erdogan a comentat relația dintre cele două state „fără mănuși”. El a anunțat că forțele armate ale Turciei ar putea „să vină dintr-o dată, într-o noapte” peste greci. În replică, ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a declarat că leadershipul politic trebuie să fie pregătit pentru orice, pentru a nu risca izbucnirea unei crize precum cea din Ucraina.

„Ankara s-ar putea să nu plănuiască să ucidă pe cineva, dar comportamentul său extrem ar putea să ne conducă la război”, a comentat Angelos Syrgios, profesor grec de drept internațional și ministru adjunct al Educației.

Între timp, guvernul de la Atena se confruntă cu o gravă criză de imagine, după ce s-a descoperit că a spionat liderii de opoziție și jurnaliștii.