Recep Erdogan a pus piciorul în prag. Mesajul Turciei care cutremură NATO

Se complică ecuația geopolitică, la nivel mondial, după ce Suedia și Finlanda au depus cerere pentru aderarea la NATO. Recep Erdogan, președintele Turciei, a anunțat că va impiedica cele două state nordice să adere la alianța militară. 

01 oct. 2022, 16:39
Recep Erdogan a pus piciorul în prag. Mesajul Turciei care cutremură NATO

Liderul de la Ankara a anunțat sâmbătă, 1 octombrie, că Turcia nu va ratifica cererea de adeziune a Suediei și Finlandei la NATO, „atât timp cât promisiunile făcute de cele două țări nu vor fi ținute”, potrivit lui Recep Erdogan.

„Atât timp cât promisiunile făcute țării noastre nu se vor respecta, ne vom menține poziția de principiu”, a transmis Recep Erdogan în fața Adunării Naționale a Turciei.

 

Rececp Erdogan insistă ca statele nordice să respecte pretențiile Turciei

 

Nu a fost prima dată când oficialul turc și-a exprimat public o astfel de poziție. De-a lungul ultimilor ani, Recep Erdogan a transmis în repetate rânduri că va bloca aderarea celor două state la NATO.

Și în iunie 2022, Recep Erdogan a anunțat o întâlnire cu președintele finlandez Sauli Niinisto și cu premierul suedez Magdalena Andersson, pentru a discuta despre candidaturile celor două state nordice la NATO.

Reuniunea s-a desfășurat la debutul summitului NATO, în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg. De asemenea, negocieri pe marginea acestui subiect s-au desfășurat și la Bruxelles, tot în acest an. În cele din urmă, se pare că părțile implicate nu au ajuns la un consens.

 

Acuzațiile Turciei, la adresa Finlandei și a Suediei

 

Turcia acuză statele nordice, în special Suedia, că găzduieşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră membri de organizaţie teroristă. De asemenea,

Ankara mai cere şi ridicarea blocajelor la exporturile de arme, decise împotriva sa de Stockholm şi Helsinki după intervenţia militară turcă în nordul Siriei în octombrie 2019, precum şi înăsprirea legislaţiei antiteroriste suedeze şi extrădarea mai multor persoane pe care le descrie drept „terorişti”.

Între timp, tensiunile la nivelul NATO escaladează. Ieri, Volodimir Zelenski a depus cererea pentru aderarea „accelerată” a Ucrainei la NATO.