CONFLICTUL Ponta-Băsescu, din nou la CCR. Premierul îl reclamă pe preşedinte pentru că nu l-a lăsat la CE

Victor Ponta a sesizat, marţi, CCR cu privire la reprezentarea României la Consiliul European din 26-27 iunie, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să îi dea mandat pentru a participa la reuniune.

24 iun. 2014, 09:00
CONFLICTUL Ponta-Băsescu, din nou la CCR. Premierul îl reclamă pe preşedinte pentru că nu l-a lăsat la CE

În solicitarea trimisă CCR, Victor Ponta cere magistraţilor „să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, reprezentat de primul-ministru, şi Preşedintele României, să constate că acest conflict de natură constituţională este generat de acţiunile concrete ale Preşedintelui României prin care işi arogă atribuţii şi competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin Guvernului României şi să stabilească faptul că Preşedintele României trebuie să delege primului-ministru atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din data de 26 iunie 2014″.

„Având in vedere faptul că Preşedintele României nu a delegat primului-ministru atribuţia de a reprezenta România la reuniunea Consiliului European din 26 – 27 iunie 2014, deşi punctele de pe ordinea de zi au un conţinut care corespunde atribuţiilor constituţionale ale Guvernului, apreciez că ne aflăm în situaţia unui conflict juridic de natură constituţională complex şi anume- Preşedintele României nu-şi îndeplineşte obligaţia de a delega pe primul ministru la această reuniune deşi trebuie să facă acest lucru în raport cu atribuţiile acestor autorităţi publice, pe de o parte, iar pe de altă parte exercită atribuţii constituţionale ale Guvernului, angajează ţara fără o minimă consultare a autorităţilor publice competente, stabilind în mod unilateral mandatul de reprezentare a statului român la reuniunea Consiliului European”, scrie Victor Ponta în sesizare.

Ponta: Băsescu nu mi-a dat MANDAT pentru a merge la CE. Am vorbit şi azi, se duce el

Drept urmare, premierul cere CCR să constate „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională intre Guvernul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, conflict generat de exercitarea de către Preşedintele României a unor atribuţii ale Guvernului„.

În plus, magistraţii sunt solicitaţi să decidă faptul că „Preşedintele României trebuie să delege primului-ministru atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliuluii European din data de 26 iunie 2014, deoarece subiectele incluse pe ordinea de zi a reuniunii ţin în totalitate de atribuţiile constituţionale ale Guvernului”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a cerut mandat de la preşedintele Traian Băsescu pentru a merge la Consiliul European, dar şeful statului l-a refuzat. Ponta a precizat că la reuniune va merge Traian Băsescu.

REPLICA lui Traian Băsescu: Preşedintele României nu are nevoie de mandat de la prim-ministru

Mi-a răspuns că nu-mi dă mandat (n.r. – pentru a merge la Consiliul European), că merge domnia sa. Din păcate, în aceste condiţii, România are o poziţie foarte slabă pentru că nominalizarea pentru Comisia Europeană o face Guvernul, însă eu nu pot participa şi oficial la negocieri. Am fost la negocierile neoficiale în weekend, preşedintele Băsescu merge joi la Bruxelles. Nu-l întreabă nimeni nimic pentru că nu îl consideră nimeni un partener. (…) Avem o poziţie de negociere foarte slabă, plus că partenerii europene cunosc în ce situaţie politică se află. Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să se gândească la ce este mai bine pentru ţară. Cel mai bine pentru ţară ar fi fost să avem un acord preşedinte – premier, nu a fost posibil acest lucru, eu am încercat, am discutat şi azi cu preşedintele României, am luat act de decizia domniei sale. Dacă aş fi negociat eu, aş fi zis că România vrea să patreze portofoliul Agriculturii. Dacă nu, un alt portofoliu reprezentativ pentru politicile naţionale şi europene„, a spus Victor Ponta.

Traian Băsescu a declarat, luni seară, că a decis să nu îi acorde mandat lui Victor Ponta pentru a participa la Consiliul European din 26-27 iunie şi i-a transmis că preşedintele României nu are nevoie de mandat de la premier.