Confruntări armate soldate cu sute de morţi şi răniţi

Publicat: Luni, 15 Aprilie 2019 09:14 // Actualizat: Luni, 15 Aprilie 2019 09:14 // Sursa: romaniatv.net

Cel puţin 121 de persoane au fost ucise în zece zile confruntări armate, la sud de capitala libiană Tripoli, iar poziţiile celor două tabere rivale libiene pe front par înţepenite în statu-quo de mai multe zile, relatează AFP.

Armata Naţională Libiană (ANL) autoproclamată de către mareşalul Haftar a lansat, în urmă cu zece zile o ofensivă prin care să cucerească capitala (nord-vest), sediul GNA al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională.

În contextul în care forţele acestuia nu au reuşit să intre în capitală, mareşalul Haftar s-a dus la Cairo, să se întâlnească cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai săi. Ei au discutat ”despre ultimele evoluţii în Libia”, potrivit presei de stat egiptene, care nu a oferit alte detalii.

În afară de Egipt, ANL beneficiază de susţinerea directă sau indirectă a altor ţări, ca Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită, Franţa sau Rusia, potrivit Agerpres.

Într-o ţară aruncată în haos de căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, organizaţii internaţionale se tem că civili plătesc din nou preţul violenţelor. Biroul ONU de Coordonare a afacerilor umanitare (OCHA) a anunţat că 13.500 de persoane au fost deplasate din calea luptelor.

ANL a acuzat forţe GNA că au efectuat un raid aerian şi au ”vizat civili” în regiunea Gasr Ben Ghachir, la aproximativ 30 de kilometri sud de Tripoli. Forţe GNA au efectuat vineri şi sâmbătă 21 de atacuri aeriene vizând ”poziţii militare” ANL şi liniile de aprovizionare a ale acesteia, potrivit unui purtător de cuvânt, colonelul Gnounou. Un nou purtător de cuvânt GNA, Mohanad Younes, a anunţat că forţele loiale acestui Executiv se pregătesc să treacă ”de la faza defensivă la ofensivă”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Summit extraordinar al statelor sahelo-sahariene, în Ciad, pentru o tranziţie paşnică în Sudan şi încetarea luptelor în Libia

ANL i-a replicat sâmbătă seara că ”avansează pe toate fronturile”. Un purtător de cuvânt ANL, generalul Ahmad Al-Mesmari, a denunţat din nou faptul că ”terorişti” şi ”criminali” luptă alături de forţe GNA.

Într-o declaraţie în care îndeamnă la încetarea luptelor şi retragerea ANL din regiunea capitalei, Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat joi ”îngrijorarea faţă de participarea unor elemente teroriste şi criminale la confruntări, şi anume persoane înregistrate la Consiliului de Securitate al ONU”.

El a apreciat, din contră, că atacul ANL vizând capitala ”va încuraja şi deschide calea celulelor teroriste adormite” să-i atace pe libieni, potrivit Agerpres.

Profitând de haosul care domneşte în această ţară bogată în petrol, organizaţii extremiste precum gruparea Statul Islamic (SI) s-auimplantat în anumite oraşe, după care au fost dislocate de forţe GNA sau ANL, însă ele rămân active în vastul deşert libian şi ar avea în continuare celule ”adormite” în oraşe.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
confruntări armate Libia morţi Muammar Gadafi răniţi Tripoli violente
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H