Summit extraordinar al statelor sahelo-sahariene, în Ciad, pentru o tranziţie paşnică în Sudan şi încetarea luptelor în Libia

Publicat: Duminică, 14 Aprilie 2019 08:47 // Actualizat: Duminică, 14 Aprilie 2019 08:47 // Sursa: romaniatv.net

Şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Comunităţii statelor sahelo-sahariene (CEN-SAD), reuniţi sâmbătă la N'Djamena, în capitala Ciadului, într-un summit extraordinar, au făcut apel la o "tranziţie paşnică" în Sudan şi la încetarea luptelor din Libia.

"Conferinţa lansează un apel tuturor actorilor politici să acorde prioritate dialogului şi cooperării în vederea instaurării unei tranziţii paşnice pentru o revenire la ordinea constituţională" în Sudan, potrivit unei declaraţii comune a reprezentanţilor CEN-SAD, citită la încheierea reuniunii de ministrul afacerilor externe din Mali, Kamissa Kamara, potrivit Agerpres.

Joi, preşedintele sudanez Omar al-Bashir, aflat de 30 de ani la putere, a fost răsturnat de armată în urma unei revolte populare şi înlocuit cu un consiliu de tranziţie militar, pe o perioadă de maximum doi ani.

În declaraţia comună, ţările din CEN-SAD au făcut de asemenea apel la părţile implicate în conflictul libian să respecte o încetare imediată a focului, să reia dialogul şi să pună capăt bombardamentelor asupra capitalei.

Vineri s-au dat lupte grele la periferia din sudul capitalei Tripoli între forţele Guvernului de Unitate Naţională, recunoscut de comunitatea internaţională, şi armata mareşalului Haftar, soldate cu zeci de morţi şi mii de persoane strămutate, informează Agerpres.

La reuniunea la nivel înalt din capitala Ciadului au participat preşedintele nigerian Muhammadu Buhari, preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, şi preşedintele Togo, Faure Gnassingbe.

CEN-SAD este una dintre cele opt comunităţi economice regionale recunoscute de Uniunea Africană drept piloni ai integrării şi dezvoltării economice şi sociale a continentului african. Comunitatea include 24 de state din regiunea Sahel şi Sahara şi a fost înfiinţată pe 4 februarie 1998 la Tripoli.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ciad Libia lupte în Libia Sudan summit tranziţie paşnică
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H