Confruntări în faţa Parlamentului de la Kiev. Hollande se solidarizează cu Poroşenko

Președintele francez Francois Hollande a 'condamnat violențele' soldate cu trei morți în urma confruntărilor de luni de la Kiev între poliție și naționaliștii ucraineni, a indicat miercuri președinția franceză, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

02 sept. 2015, 13:48
Confruntări în faţa Parlamentului de la Kiev. Hollande se solidarizează cu Poroşenko

‘Președintele Republicii condamnă violențele care au însoțit la 31 august adoptarea, într-o primă lectură, de către Rada (Supremă, parlamentul unicameral) a amendamentelor constituționale privind descentralizarea în Ucraina’, menționează Palatul Elysee într-un comunicat.

Cu această ocazie, Hollande ‘a prezentat condoleanțe rudelor membrilor forțelor de ordine care și-au pierdut viața și le-a urat o recuperare rapidă numeroșilor polițiști și persoane rănite’, potrivit Agerpres.

Președintele francez și-a ‘exprimat din nou întreaga solidaritate’ cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, cu ‘autoritățile ucrainene și cu întreaga populație în aceste momente dificile’.

Citeşte şi Bilanţul violenţelor din faţa Parlamentului de la Kiev: Trei morţi, nouă oameni răniţi grav şi 141 spitalizaţi

Liderul ucrainean se află într-o posturi dificilă, cu o majoritate slăbită, după confruntările sângeroase la Kiev dinte poliție și naționaliști, care au chemat o parte a societății să respingă reforma cerută de Occident și care garantează o mai mare autonomie separatiștilor.

Prevăzute de acordurile de la Minsk, semnate în februarie cu mediere franco-germană, aceste amendamente constituționale sunt considerate prea dureroase de mulți ucraineni, care le văd ca o concesie inacceptabilă făcută rebelilor și Moscovei după 16 luni de conflict, soldat cu peste 6.800 de morți.

Poroșenko a continuat să-și apere proiectul de revizuire a Constituției, afirmând că ‘peste 70% dintre ucraineni susțin amendamentele constituționale privind descentralizarea’.