Confruntări violente între grupările armate pro-Ankara. Sunt cel puţin 15 morţi

Publicat: Duminică, 27 Octombrie 2019 08:55 // Actualizat: Duminică, 27 Octombrie 2019 08:55 // Sursa: romaniatv.net

Luptele dintre forţele susţinute de Turcia şi kurzii sprijiniţi de armata siriană s-au soldat sâmbătă cu 15 morţi în regiunea de nord-est a Siriei, în contextul în care trupele regimului de la Damasc s-au desfăşurat într-o nouă zonă strategică din apropierea frontierei cu Turcia, transmite AFP.

Sâmbătă seara au avut loc confruntări violente între grupările armate pro-Ankara, susţinute de aviaţia turcă, şi Forţele Democratice Siriene (FDS), majoritar kurde, susţinute de de armata siriană, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH).

"Luptele au avut loc în zona situată între Tal Tamr şi Ras al-Ain şi s-au soldat cu 15 morţi, dintre care 9 luptători pro-turci şi restul aparţinând FDS, a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Confruntările au fost declanşate după pătrunderea forţelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad în regiunea Ras al-Ain, a anunţat agenţia de presă statală siriană Sana, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, aproximativ 2.000 de soldaţi sirieni, însoţiţi de sute de vehicule militare, au pătruns într-o zonă din nord-estul Siriei din apropierea regiunii asupra căreia a preluat controlul Turcia.

Este pentru prima oară după 2012 când forţele regimului de la Damasc sunt desfăşurate în această regiune, ţintă a ofensivei turce declanşată pe 9 octombrie şi care urmăreşte îndepărtarea kurzilor din regiunea frontierei turco-siriene, potrivit Agerpres.

Este vorba de "cea mai importantă" desfăşurare militară a Damascului din ultimii ani, a evidenţiat OSDH, care a precizat că sirienii sunt însoţiţi de membri ai poliţiei militare ruse.

Moscova şi Ankara au semnat marţi un acord în vederea îndepărtării forţelor kurde pe o zonă de 120 km în partea centrală a zonei frontaliere, situaţie favorabilă Damascului. Astfel, regimului de la Damasc i se permite de facto să revină într-o zonă ce reprezintă o treime a teritoriului sirian, asupra căreia preşedintele Bashar al-Assad pierduse controlul la începutul războiului din Siria, declanşat în 2011.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8351
RON
03 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H