CONGRES PSD. Năstase şi Iliescu, APLAUDAŢI. Iliescu: Năstase a jucat rolul său în această perioadă

Prima zi a Congresului PSD a fost una liniştită, reuniunea fiind marcată de discursuri elegante, şi mesaje pozitive pentru electorat. Vedeta Congresului a fost Adrian Năstase, a cărui apariţie era aşteptată atât de social-democraţii. Năstase a fost primit cu urale la Congresul PSD. El a recunoscut că a fost emoţionat, iar reîntâlnirea a fost "ca un pansament pe o rană". Emoţionat a fost şi Ion Iliescu, fostul preşedinte fiind aplaudat la scenă deschisă de social-democraţi când a fost prezentat de Victor Ponta. Preşedintele fondator a avut parte şi de un moment inedit: o femeie i-a oferit flori în genunchi. Un moment neaşteptat a fost anunţul înscrierii în PSD a jurnalistei Cristina Ţopescu.

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 11:33

„PSD este unul dintre partidele cele mai puternice”, le-a spus Victor Ponta social-democaraţilor la Congres. „Este un moment de bilanţ pentru ultimii trei ani care s-au scurs de la Congresul din 2010. În acelaşi timp, un moment în care trebuie să vă prezentăm dumneavoastră, militanţii, trebuie să prezentăm partenerilor noştri politici, sociali, europeni şi internaţionali proiectul pe care PSD îl are pentru viitorul României, acel proiect care să facă din România o ţară mai bună şi din locuitorii României oameni mai prosperi şi, până la urmă, mai fericiţi de a trăi într-o ţară mai dreaptă”, a spus Victor Ponta.

Din discursurile social-democraţilor au lipsit mesajele anti-Băsescu, criticile la adresa Opoziţiei sau PDL. Doar preşedintele PNL, Crin Antonescu, invitat la Congresul PSD, a declarat că liberalii nu îl reevaluează pe Traian Băsescu.

Delegaţii la Congresul PSD au aprobat, vineri, noul Statut al partidului, care prevede, între altele, introducerea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii, care coordonează activitatea curentă de partid la nivel central, comunicarea internă cu organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi pentru diaspora, precum şi comunicarea cu instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale şi cu alte partide sau organizaţii din ţară şi străinătate. Totodată, acesta îndeplineşte orice alte atribuţii delegate de preşedintele partidului sau stabilite prin hotărârile Congresului sau care ies din prevederile Statutului PSD.

RTV.NET vă prezintă cele mai importante momente din prima zi a Congresului PSD:

UPDATE 20.50 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la finalul primei zile a Congresului PSD, că a fost o atmosferă „extrem de pozitivă”.

„A fost o atmosferă extrem de pozitivă şi mă bucur foarte tare de lucrurile care s-au spus, de ideile care s-au transmis. Mâine avem partea a doua, după care votul şi de luni înapoi la treabă”, le-a spus Ponta ziariştilor.

El a apreciat că ziua a doua a Congresului va decurge bine şi rezultatul alegerilor va fi aflat „mult mai repede”.

UPDATE 20.45M-a bucurat să simt căldura şi energia pozitivă din sală la Congresul PSD. Mi-a făcut foarte bine să fiu aici. Congresul PSD a fost, cum bine a zis Gabriela Firea, un Oscar al politicii româneşti„, a declarat Adrian Năstase la finalul primei zile de Congres PSD.

UPDATE 20.20 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat Congresul de la Sala Palatului drept „un moment istoric”, care marchează „asumarea unei noi răspunderi din partea” social-democraţilor.

„Acest congres este şi un moment istoric. Nu ne-am născut din nimic, avem în spatele nostru o istorie care ne onorează. Sunt 120 de ani, pe de o parte, de istorie a social-democraţiei organizate în România (…) şi totodată vom aniversa anul viitor 25 de ani de la Revoluţia română din decembrie, un moment de mare cotitură istorică în viaţa ţării. Acest congres este la rândul său cumularea unei istorii recente de după 1989 cu fazele binecunoscute: FSN-ul născut din Revoluţie, FSN-ul spart apoi în PDL-ul de azi şi PSD-ul de azi, partid care încearcă să menţină continuitatea acestei istorii. Acest congres marchează un moment de asumare a unei noi răspunderi din partea PSD, după opt ani de opoziţie.

UPDATE 20.06 Marian Vanghelie: M-am speriat, prea multe femei. Şi colegii mi-au spus: „Mariane, du-te acolo!”.

„Poate aţi văzut colaborarea cu domnul preşedinte Victor Ponta. Acum suntem într-o reevaluare. Dânsul mă reevaluează pe mine şi eu încerc să-l reevaluez pe dânsul. Domnul preşedinte! Eu pot să vă spun un singur lucru la reevaluarea mea. Reevaluarea dumneavoastră o spuneţi dvs. când doriţi. La momentul de astăzi, Victore eşti corect! Şi îmi doresc să fie aşa şi îmi doresc un singur lucru. Nu am nevoie să mă pun bine cu nimeni, doar cu dvs. pentru că dvs. sunteţi PSD. Dvs. mi-aţi dat încredere şi când m-am certat cu foarte mulţi lideri din acest partid, şi m-am certat cu mulţi.  (…) Nu ştiu, să spun că să minţim, că vrăjim, nu mai spun cuvântul ăla al meu „mangleală” că sună urât. Mi-a făcut domnul preşedinte Năstase. Dar nu e în regulă cum suntem şi cred că ar trebui să dăm un mesaj coerent din partea preşedintelui şi din partea tuturor liderilor din acest partid şi din partea tuturor membrilor că începem odată să ne ţinem de cuvânt cu noi în primul rând ca să putem să fim credibili în faţa populaţiei”.


UPDATE 20.00 Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a asemănat reuniunea social-democraţilor cu congresele PCR, îndemnând PSD să înveţe din ceea ce au făcut comuniştii, apelul său fiind primit cu aplauze de către delegaţi.

Negoiţă a afirmat că în debutul Congresului PSD, când a fost intonat Imnul Naţional, se uita în sală şi şi-a adus aminte de momentul în care urmărea la televizor congresele PCR.

UPDATE 19.40 Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, a anunţat înscrierea în partid a jurnalistei Cristina Ţopescu.

 

UPDATE 19.10 Congresul PSD a adoptat proiectul de modificare a Statutului partidului, prin care se introduce funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, care coordonează activitatea curentă de partid la nivel central, comunicarea internă cu organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi pentru Diaspora, precum şi comunicarea cu instituţiile şi autorităţile publice centrale sau locale şi cu alte partide sau organizaţii din ţară sau străinătate.

Potrivit noului Statut, PSD are 21 de vicepreşedinţi din care opt vicepreşedinţi aleşi la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare a României, opt vicepreşedinţi aleşi la nivel naţional, în ordinea descrescătoare a voturilor, şi cinci vicepreşedinţi aleşi la nivel naţional din cadrul organizaţiei de femei a PSD, în ordinea descrescătoare a voturilor.

Consiliul Naţional al PSD este alcătuit din maximum 1.001 membri aleşi dintre candidaţii desemnaţi de Conferinţele judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora sau propuşi de Congres şi câte 25 de reprezentanţi ai fiecăruia dintre structurile interne ale partidului (TSD, OFSD, O-PSD, LAL), desemnaţi de Comitetele Executive ale acestora.

UPDATE 18.52 PSD se află pe locul pe care îl merită, fiind cel mai mare, cel mai puternic şi cel mai respectat partid de pe scena politică românească, a declarat vineri, în Congresul social-democraţilor, secretarul general al formaţiunii Liviu Dragnea.

„Am reuşit. Am reuşit să câştigăm 23 de consilii de judeţene, 18 primării reşedinţă de judeţ şi să obţinem o majoritate constituţională în Parlament. Am reuşit să preluăm guvernarea României, cu un Guvern condus de PSD, prin preşedintele său, Victor Ponta. Cel mai important lucru pentru noi toţi este că am reuşit să aducem PSD pe locul pe care îl merită, cel mai mare partid, mai puternic şi cel mai respectat din ţară”, a spus Dragnea la Congresul PSD.

UPDATE 18.40 Partidul Social Democrat a dus mereu greul marilor momente care au transformat România în bine după 1989 şi a venit timpul ca tot un premier de stânga să asigure integrarea deplină a ţării noastre în UE, a declarat preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, la Congresul social-democraţilor.

„PSD a dus mereu greul marilor momente care au transformat România în bine încă din primii ani după 1989. Sub guvernarea PSD condusă de domnul Adrian Năstase, România a intrat în NATO. Un prim-ministru de stânga, împreună cu o echipă extraordinară, sută la sută PSD, din care am spus întotdeauna că sunt mândru că am făcut parte, a pregătit aderarea la Uniunea Europeană. A venit timpul ca tot un prim-ministru de stânga, domnul Victor Ponta, ajutat de o echipă solidă, să asigure integrarea deplină a ţării în UE. Acesta este proiectul PSD, proiectul UNPR, proiectul USL şi înainte de toate proiectul România pentru care trebuie să ne batem cu toţii”, a afirmat Gabriel Oprea.

UPDATE 18.10 Preşedintele PC, Daniel Constantin, a afirmat de la tribuna Congresului PSD, că nu poate exista o colaborare adevărată, un parteneriat adevărat în absenţa prieteniei, aceasta fiind „cheia succesului USL”. El a adăugat că USL reprezintă, în opinia sa, „singura opţiune politică pe care România o are în momentul de faţă”.

UPDATE 18.00 Preşedintele PP-DD, Simona Man, invitată vineri la Congresul PSD, a declarat că preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, apreciază activitatea parlamentară a PP-DD, adăugând că nu acesta a închis postul de televiziune OTV.

UPDATE 17.40 Preşedintele organizaţiei de femei a PES, Zita Gurmai, i-a înmânat liderului de onoare al PSD, Ion Iliescu, un buchet de trandafiri roşii la Congresul PSD, aceasta îngenunchind pe scena de la Sala Palatului pentru a putea da mâna cu fostul şef al statului, aflat în primul rând al sălii.

UPDATE 17.30 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, se numără printre invitaţii de la congresul PSD. Nominalizat drept viitor candidat al USL la preşedinţie, Antonescu a li s-a adresat social-democraţilor cu apelativul „camarazi„, subliniind că a făcut acest lucru nu pentru că ar fi devenit sau ar vrea să devină social-democrat, ci tocmai pentru a arăta solidaritatea de care este nevoie în USL.

„Împreună am obţinut o victorie extraordinară, nu doar în plan electoral, ci şi în plan moral, în planul acela în care puţini ne dădeau şanse, în care am putut dovedi cum două partide cu istorie diferită, cu identitate doctrinară diferită, cu gusturi în atâtea şi atâtea privinţe diferite pot construi împreună atunci când este nevoie pentru o ţară care este una, aceeaşi şi singura noastră ţară, România. (…) Am obţinut aceste victorii împreună, umăr la umăr, spate în spate, gând la gând pentru că am avut încredere unii în alţii, pentru că am fost solidari, pentru că am sperat noi înşine, am mobilizat şi am purtat speranţa celor mai mulţi dintre compatrioţii noştri„, a spus Crin Antonescu.

Totodată, Antonescu şi-a exprimat speranţa că şi atunci când PNL şi USL nu vor mai fi aliate, toată lumea din cele două partide îşi va aduce aminte de realizările avute împreună: „Vor trece anii, vom încheia ce avem de făcut împreună şi aceste două partide se vor afla cândva faţă în faţă în bătălie electorală. Ar fi extraordinar să nu uităm nici unii, nici alţii ce am făcut împreună şi atunci când vom fi adversari”.

Sunteţi astăzi şi veţi fi în anii următori cel mai mare şi mai puternmic partid politic al României. Aveţi astăzi şi veţi avea în anii următori în PNL cel mai puternic şi mai onest aliat pe care îl puteţi avea acum în politica românească.  (…) Avem multe obligaţii din care cea mai importantă mi se pare aceea de a da României ce ne-a asigurat succesul nouă: încredere, solidaritate, speranţă„, a mai spus Antonescu.

UPDATE 17.10 Andrei Alexandru, membru al PSD sector 2 şi fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu, protestează faţă de faptul că i-a fost invalidată candidatura la preşedinţia partidului. „Păstrez încă speranţa că până mâine, ziua decisivă a Congresului, se vor găsi oameni raţionali care să intervină pentru schimbarea acestei decizii abuzive a Comisiei de propuneri şi că voi primi statutul de candidat la preşedinţia PSD”, spune Alexandru.

UPDATE 17.00 Adrian Năstase a fost aplaudat şi ovaţionat la scenă deschisă la Congresul PSD. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a salutat, de la tribuna oficială, prezenţa foştilor preşedinţi ai PSD şi i-a prezentat sălii rând pe rând. Ion Iliescu a fost aplaudat, de asemenea, îndelung de către cei prezenţi. Cu aplauze au fost primiţi şi Mircea Geoană şi Oliviu Gherman. Însă cele mai multe aplauze le-a primit Adrian Năstase, care a fost vizibil emoţionat.

UPDATE 16.25 Congresul PSD a fost deschis de un discurs susţinut de premierul Victor Ponta, liderul partidului: „Este o onoare pentru mine în 2013 să fiu liderul PSD şi să reprezint alături de dvs. această idee de schimbare de care România, Europa şi lumea au încă nevoie. E un moment de bilanţ pentru ultimii trei ani şi un moment în care trebuie să prezentăm partenerilor noştri politici, sociali, europeni şi internaţionali proiectul pe care PSD îl are pentru viitorul României, acel proiect care să facă din România o ţară mai bună şi din locuitorii României oameni mai prosperi şi mai fericiţi de a trăi într-o ţară mai dreaptă”.

UPDATE 16.20 Congresul PSD a început cu intonarea imnului României, urmat de discursul actualului preşedinte al PSD, Victor Ponta.

UPDATE 16.20:  Crin Antonescu a spus că a venit cu „gânduri bune” la reuniunea social-democraţilor. „În general, trebuie să punem lucrurile esenţiale înaintea incidentelor şi accidentelor şi vom şti s-o facem”, a precizat Crin Antonescu la sosirea sa la Sala Palatului.

UPDATE 15.50 Fostul premier Adrian Năstase a ajuns la Congresul PSD de la Sala Palatului. La sosire, Năstase a mărturisit că are emoţii şi că aşteaptă cu nerăbdare să-şi revadă colegii şi prietenii din partid. Năstase a precizat că nu va ţine nici un discurs, însă vrea să facă o „fotografie a raporturilor de forţe” din partid.

La Congres au ajuns şi foştii preşedinţi ai PSD, Mircea Geoană şi Ion Iliescu, dar şi preşedintele PNL Crin Antonescu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

***

Aproximativ 5.000 de delegaţi din întreaga ţară se reunesc, vineri şi sâmbătă, la Sala Palatului, în Congresul extraordinar al PSD, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unei noi conduceri a formaţiunii, până la scrutinul din 2016, precum şi modificarea Statutului PSD.

Pentru postul de preşedinte va candida premierul Victor Ponta, fiind singura candidatură validată la şefia partidului. Andrei Alexandru, fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu, îşi depusese şi el  candidatura, dar aceasta nu apare ca validată în lista de candidaţi remisă, vineri, oficial de către PSD.

Lupta cea mai strânsă se va da pentru funcţiile de vicepreşedinte. Congresul PSD va alege opt vicepreşedinţi pentru viitoarele regiuni de dezvoltare şi opt vicepreşedinţi la nivel naţional, funcţii prevăzute în noul Statut ce urmează să fie adoptat.

Pentru posturile de vice naţional au fost depuse şi validate 13 candidaturi: Niculae Bănicioiu, Eugen Bejinariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Călinoiu, Ion Câlea, Titus Corlăţean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Şova, Marian Vanghelie. Potrivit gandul.info,  preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a decis să se retragă din această competiţie.

Favoriţi pentru a ocupa o funcţie de vice naţional sunt, scrie sursa citată, Dan Nica, Nicolae Bănicioiu, Gheorghe Bunea Stancu, Constantin Niţă, Ion Călinoiu, Adrian Duicu, Marian Vanghelie, Dan Şova şi Titus Corlăţean.

În ceea ce priveşte cursa pentru funcţiile de vicepreşedinţi pe regiuni de dezvoltare, cea mai dură bătălie se anunţă a fi cea pentru regiunea Sud – Est, unde vor candida  Marian Oprişan (şeful CJ Vrancea), Nicuşor Constantinescu (preşedinte CJ Constanţa) şi Constantin Boşcodeală (primarul municipiului Buzău).

Candidaţii pentru regiunea Vest sunt preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, şi preşedintele PSD Caraş – Severin, Ion Mocioalcă. Senatorul Ilie Sârbu nu candidează pentru o funcţie în cadrul Biroului Politic Naţional al PSD, el urmând să participe la lucrările acestui for în calitate de lider al grupului PSD din Senat.

Pentru regiunea Sud, lupta se va da între trei candidaţi: preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, şi Adrian Ţuţuianu.

Câştigătorii celorlalte regiuni sunt deja cunoscuţi, depunându-se câte o singură candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte al acestor regiuni.

Astfel, vicepreşedinte pe regiunea Nord-Vest va ajunge fostul ministru de Interne Ioan Rus, pentru regiunea Centru vicepreşedinte va fi ministrul Apărării, Mircea Duşa, iar primarul municipiului Iaşi, Gheoghe Nichita, va deveni vicepreşedinte regional în zona Nord-Est. Robert Negoiţă este singurul candidat pentru regiunea Bucureşti – Ilfov.

De asemenea, pentru regiunea Sud-Vest, candidează doar Paul Stănescu – preşedintele CJ Olt.

Funcţia de secretar general al PSD nu va mai fi aleasă la Congres, Andrei Dolineaschi urmând să fie confirmat în această poziţie la următorul Comitet Executiv.

În schimb, Congresul va adopta înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, funcţie pentru care va candida vicepremierul Liviu Dragnea.

Pentru cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost depuse şi validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb şi Olguţa Vasilescu.

CITEŞTE ŞI Cum va arăta viitoarea conducere a PSD. Formula validată de Comitetul Executiv

Fostul preşedinte Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului – deţinută până în 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Năstase – nu se vor organiza alegeri.

Adrian Năstase este unul dintre invitaţii speciali ai Congresului PSD, aceasta fiind de altfel cea mai aşteptată prezenţă la Congresul PSD.

La Congres vor participa toţi foştii preşedinţi ai partidului, dar şi reprezentanţi ai socialiştilor europeni, ai Internaţionalei Socialiste, precum şi preşedinţi sau reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cu excepţia Partidului Democrat Liberal.

În cea de a doua zi de Congres, sâmbătă, la reuniune ar urma să participe şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. De asemenea, vineri şi-a anunţat prezenţa şi liderul PNL, Crin Antonescu.

Congresul PSD urmează să adopte şi o rezoluţie privind fuziunea cu UNPR. La începutul acestei săptămâni, Victor Ponta declara că fuziunea celor două partide se va realiza, dar aceasta nu mai este o chestiune de urgenţă, atât timp cât există grupuri parlamentare comune.