Congres PSD. Liviu Dragnea o susţine pe Viorica Dăncilă şi o atacă pe Ecaterina Andronescu: De ce candidează?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat joi că premierul Viorica Dăncilă l-a sunat şi l-a anunţat că a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, la congresul de sâmbătă, iar el o va vota cu toată convingerea. Pentru aceeaşi funcţie mai candidează Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu.

RomaniaTV.net
08 mart. 2018, 15:09
Congres PSD. Liviu Dragnea o susţine pe Viorica Dăncilă şi o atacă pe Ecaterina Andronescu: De ce candidează?

Liviu Dragnea a relatat că Viorica Dăncilă i-a spus că în ultimele zile a fost sunată de foarte mulţi colegi şi membre ale Organizaţiei de Femei a PSD, care au îndemnat-o să candideze.

Viorica Dăncilă l-a anunţat că a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

„I-am urat succes şi eu o voi vota cu toată convingerea”, a precizat Dragnea.

În schimb, Liviu Dragnea a atacat-o pe Ecaterina Andronescu pentru criticile formulate la adresa congresului.

Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm?”, a spus Dragnea.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, replică pentru Ecaterina Andronescu: Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri, de ce candidăm?

El a susţinut că nu ştie cine şi-a depus candidatura la funcţiile care vor fi alese sâmbătă şi că în cadrul Comitetului Executiv Naţional de vineri vor fi aprobate sau respinse dosarele de candidatură. Dragnea i-a îndemnat pe cei care fac „scandal exagerat” să se gândească şi la formaţiunea din care fac parte.

„În Comitetul Executiv Naţional de mâine se aprobă orice dosar de candidatură sau se respinge, pentru că asta este procedura utilizată de acest partid de fiecare dată. Nu ştiu cât bine le face dumnealor acest scandal exagerat, dar cred că ar fi bine să se gândească şi la partidul pentru care zic că muncesc şi de care sunt foarte preocupaţi”, a precizat Dragnea, joi, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.  

Ecaterina Andronescu: Orice om are dreptul să îşi poată depune candidatura

Şi Ecaterina Andronescu vrea să fie președinte executiv al PSD. Fostul ministru al Educaţiei şi-a depus joi candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, funcţie deţinută în prezent de Niculae Bădălău, declarând însă că nu era nevoie de alegeri în partid, iar dacă acestea au loc trebuiau supuse la vot toate funcţiile. 

„Pentru preşedinte executiv, am depus-o în ideea nu că alerg după funcţii, niciodată nu am făcut asta, dar cred că trebuie menţinută competiţia în partid şi reprezentanţii la congres decid prin votul lor. (…) Aşa cum s-au desfăşurat toate congresele până acum, de fiecare dată, toate funcţiile au fost supuse din nou la vot pentru un nou mandat, pentru că altfel noi ne aflăm în interiorul unui mandate, în care toată lumea care a trecut prin votul congresului a obţinut un mandate de patru ani. Suntem încă la jumătatea mandatului”, a declarat Ecaterina Andronescu, întrebată fiind dacă era nevoie de un vot pentru toate funcţiile din cadrul PSD.

Întrebată cum comentează decizia Biroului Permanent PSD Bucureşti-Ilfov de a o susţine pe Viorica Dăncilă pentru aceeaşi funcţie, de preşedinte executiv, Andronescu a spus: „Orice om are dreptul să îşi poată depune candidatura”, completând că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre decizia sa de a candida. 

Nicolae Bănicioiu: Sper să fie o competiţie corectă

Nicolae Bănicioiu a susţinut, joi, la ieşirea din sediul PSD, că CEx nu are cum să nu îi valideze candidatura la funcţia de preşedinte executiv al partidului şi şi-a exprimat speranţa că va câştiga cel mai bun, ”nu neapărat cel dorit de şefi”.

”Sper ca într-adevăr sâmbătă să fie o competiţie corectă, o competiţie a proiectelor şi sper ca cel mai bun să câştige, nu neapărat cel dorit de şefi. (…) CEx nu are cum să nu-mi valideze această candidatură, din multe motive. În primul rând, pentru că sunt un vechi pesedist, poate chiar mai vechi decât mulţi din CEx. În al doilea rând, criteriile acelea încă nu sunt foarte clare, din punctul meu de vedere”, a afirmat Bănicioiu.

El a spus că a depus şi o hârtie de la Organizaţia PSD Brăila, care îl susţine.

”Niciunui membru PSD nu i se poate refuza nici accesul, dacă ocupă o poziţie de conducere sau de reprezentare a PSD, în sala de congres, nu i se poate refuza nici accesul la candidatură”, a susţinut el.

”Domnul Dragnea cred că susţine pe toată lumea, inclusiv pe mine, şi pe doamna Andronescu, şi pe doamna Dăncilă. (…) Domnia sa sunt convins că va susţine toţi membrii vechi de partid, camarazii de arme ai domniei sale, cu care a trecut prin multe bătălii electorale. (…) Cred că şi pe domnul Codrin Ştefănescu îl va susţine domnul Dragnea”, a mai declarat Bănicioiu.

Vicepreşedinţii şi secretarul general

24 de social-democraţi şi-au anunţat candidatura pentru funcţii de conducere în partid până joi la ora 16.00, termenul limită pentru depunerea candidaturilor, acestea urmând să fie validate în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN), care se reuneşte vineri, de la ora 11.00. Decizia finală va fi luată prin vot la Congresul din 10 martie. 

Potrivit listei oficiale, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi  Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud-Est candidează Lucreţia Roşca şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord-Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord-Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania-Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Citeşte şi: Congres PSD: Ecaterina Andronescu candidează la funcţia de preşedinte executiv al PSD. Codrin Ştefănescu vrea să fie secretar general