ALEGERI la TSD. Gabriel Petrea, noul şef al Organizaţiei de Tineret a PSD UPDATE

Congresul TSD s-a reunit sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al organizaţiei, în urma plecării lui Mihai Sturzu de la şefia Tineretului PSD. În cursă s-au înscris trei candidaţi: Gabriela Podașcă, Gabriel Petrea şi Andrei Tinu, însă ultimul şi-a retras candidatura în timpul Congresului Rămas în cursă împotriva lui Podaşcă, Gabriel Petrea, susţinut de Liviu Dragnea, a s-a impus la vot, fiind ales preşedinte al TSD.

12 dec. 2015, 09:11
ALEGERI la TSD. Gabriel Petrea, noul şef al Organizaţiei de Tineret a PSD UPDATE

Congresul a început  la ora 11.00, la Romexpo, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea noului lider. În cursa pentru şefia TSD sunt înscrişi trei candidaţi: deputatul PSD, Gabriela Podașcă, fostul viceprimar al Sectorului 6, Gabriel Petrea şi vicepreşedintele TSD, Andrei Tinu. 

UPDATE 17.15 Gabriel Petrea este noul președinte al Tineretului Social Democrat. Petrea a fost ales sâmbătă, în cadrul congresului organizației de tineret a PSD. Pentru funcția de președinte TSD a mai candidat Gabriela Podașcă.

Gabriel Petrea, care până la congresul de sâmbătă a deținut funcția de secretar general al TSD, a obținut 801 voturi, iar Gabriela Podașcă 189 de voturi.

UPDATE 13.30 Andrei Tinu a anunțat  în cadrul congresului Tineretului Social Democrat că renunță la candidatura pentru funcția de președinte TSD și că îl susține pe Gabriel Petrea.

După ce și-a prezentat proiectul de candidat, Andrei Tinu a anunțat că se retrage din competiție și i-a rugat pe cei care îl susțineau să dea voturile lor unui alt candidat — Gabriel Petrea.

„Cred că TSD nu are acum nevoie de un președinte orator, ci de unul organizator, pentru că vine un an electoral. Renunț la candidatură. Voi renunța la candidatura mea și rog organizațiile care erau de partea mea să-și dea voturile acelui candidat care a crescut în rândurile Tineretului Social Democrat, acelui candidat care are cea mai mare vechime în partid, acelui candidat care a pornit de jos și care ne poate duce către victorie — către Gabi Petrea”, a spus Tinu, la finalul discursului său.

La congresul TSD s-au înscris în cursa pentru președinția organizației trei candidați: Gabriela Podașcă, Gabriel Petrea și Andrei Tinu.

În prezent, funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret a PSD este ocupată de deputatul Mihai Sturzu, care a intrat însă în conflict cu actuala conducere a partidului, după ce a contestat modul în care a avut loc alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea social-democraţilor, la congresul din octombrie. Dragnea a criticat organizarea TSD pe care a numit-o „o simplă oglindă a organizării în PSD” şi a propus ca tinerii social-democraţi să vină cu plusvaloare în partid şi să susţină oameni cu experienţă, fără a copia din metodele de conducere şi organizare de la centru.

În plus, Mihai Sturzu, nu mai îndeplineşte criteriul vârstei pentru a putea candida la Congresul de sâmbătă.

Întrebat cu ce gânduri părăseşte şefia TSD, Mihai Sturzu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că pleacă din funcţie cu gândul că „dacă PSD are vreo şansă să se reformeze, aceea este doar prin TSD”.

Acesta a mai precizat că, pe viitor, marea sa încercare va fi aceea de „a accelera procesul de reformare a PSD”. „PSD face acelaşi dans de doi paşi înainte, unul înapoi, ceea ce îmi dovedeşte că PSD nu a învăţat lecţiile din ultimul an. Nu mai putem să ne gândim că oamenii cred în continuare ceea ce văd la televizor fără să treacă informaţiile prin filtrul propriei gândiri. Dacă PSD nu decide să se reformeze ca partid, nu va avea şanse mari anul viitor (la alegeri – n.r.)”, a declarat deputatul Mihai Sturzu.

CITEŞTE ŞI Mihai Sturzu a anunţat că îşi dă DEMISIA din PSD. Dragnea: „Nu l-a rugat nimeni să rămână”

Cu privire la alegerile de sâmbătă, Sturzu a explicat că nu ştie dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, are vreun favorit pentru şefia TSD, însă Sturzu a precizat că „indiferent cine câştigă alegerile, câştigător va fi Liviu Dragnea”.

La Congresul PSD din octombrie, liderul TSD, Mihai Sturzu, a lansat o serie de critici la adresa conducerii şi a lui Dragnea, cerând ca alegerile interne de săptămâna trecută să nu fie validate, pe motiv că a existat un singur candidat, adăugând că abia” atunci vom face un puternic gest împotriva comunsimului”. „Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut. Evident că nu am ce să-i reproşez domnului. Dragnea, omul a candidat, a preluat funcţia. Vreau să le reproşez că nu au avut curaj sau nu au ştiut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi într-o poziţie în care am avut un singur candidat”, a spus Sturzu.

În replică, Dragnea a afirmat că nu i-a urmărit discursul lui Sturzu. „Îmi pare rău că nu l-am văzut pentru că eram afară, mi-a spus cineva. Fiecare alege să-şi facă propria campanie aşa cum crede de cuviinţă”, a spus acesta.

Disensiunile au plecat şi de la criticile lui Liviu Dragnea la adresa TSD, potrivit cărora tinerii social-democraţi doar îi copiază în organizare şi structură pe liderii centrali, fără să aducă „plus-valoare”