Congresul american a blocat vânzări de OPT miliarde de dolari către Arabia Saudită

Camera Reprezentanţilor Statelor Unite a aprobat blocarea unei vânzări de armament - în valoare de peste opt miliarde de dolari - Arabiei Saudite şi altor aliaţi, un revers pentru preşedintele Donald Trump, nevoit să recurgă la dreptul de veto.

18 iul. 2019, 15:38
Congresul american a blocat vânzări de OPT miliarde de dolari către Arabia Saudită

Aleşii, dintre care mulţi s-au declarat îngroziţi de asasinatul, anul trecut, al jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi ai ţării sale, dar şi de Războiul din Yemen, au adoptat o serie de măsuri vizând să împiedice această vânzare controversată de armament saudiţilor şi aliaţilor lor din Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

”Când vedem ceea ce se întâmplă în Yemen, este important ca Statele Unite să ia poziţie”, a declarat miercuri, la momentul votului, Eliot Engel, un ales democrat din casrul Comisiei Afacerilor Externe din Cameră.

Rezoluţiile – care blochează 22 de vânzări de armament – au fost adoptate deja, în iunie, de către Senat, aflat sub controlul republicanilor, şi urmează acum să ajungă la Casa Albă.

Citeşte şi A început RĂZBOIUL. Două aeroporturi au fost atacate în Arabia Saudită. Traficul aerian a fost suspendat

Preşedintele Donald Trump urmează să li se opună prin veto – al treilea din preşedinţia sa. Cele două Camere vor avea nevoie, apoi, de o majoritate zdrobitoare de două treimi pentru a depăşi vetoul. Această opţiune este însă puţin probabilă, întrucât este nevoie de votul a 50 de aleşi care nu au votat blocarea miercuri şi care să voteze împotriva vetoului prezidenţial.

Numărul doi republican din Comisia Afacerilor externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor Michael McCaul a criticat miercuri rezultatul ”periculos” al votului în Cameră, insistând asupra ”desfăşurării tentatculelor iraniene” în Orientul Mijlociu. ”Dacă noi îi lăsăm să reuşească, instabilitatea şi securitatea prietenilor noştri, ca Israelul, vor fi ameninţate”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Vânzarea de armament a fost autorizată la sfârşitul lui mai de administraţia Trump, care a ocolit Congresul evocând o ”situaţie de urgenţă” provocată de Iran.

Numeroşi parlamentari americani, inclusiv în rândul republicanilor, îl consideră totodată pe prenţiul moştenitor saudit Mohammed bin Salman drept persoana care a dat ordinul să fie ucis Jamal Khashoggi. ONU subliniază, într-un raport, că este ”de neconceput” ca asasinatul să fi avut loc fără ca prinţul să nu fi fost informat.