Consecinţa tragică a pandemiei. Peste 1,5 milioane de copii au rămas orfani din cauza coronavirusului

Peste un 1,5 milioane de copii au pierdut în pandemie cel puţin un părinte sau tutore din cauza infectării cu COVID, arată un studiu publicat recent de Elsevier, realizat în 21 de țări.

22 oct. 2021, 11:06
Consecinţa tragică a pandemiei. Peste 1,5 milioane de copii au rămas orfani din cauza coronavirusului

Covid-19 nu numai că a ucis peste patru milioane de oameni în întreaga lume, dar a lăsat și cel puțin un milion de orfani, estimează un studiu publicat în The Lancet. O persoană sub 18 ani pierde un părinte sau un tutore, din cauza coronavirusului la fiecare 12 secunde, spun autorii studiului, iar bilanțul continuă să crească.

La fiecare două decese cauzate de Covid-19, la nivel mondial, un copil rămâne orfan”, spune Susan Hillis, unul dintre autorii principali ai studiului și membru al Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Până la 30 aprilie 2021, acești 1,5 milioane de copii au devenit consecința tragică, trecută cu vederea, a pandemiei”, a adăugat ea.

Citeşte şi Vlad Voiculescu avertizează că vom ajunge la 600 – 700 de morți Covid pe zi: ‘Ne duc spre beznă. Trebuie să punem frână’

Studiul a fost realizat de cercetători de la unele dintre cele mai importante instituții de cercetare din lume, inclusiv de la Universitatea Oxford, Organizația Mondială a Sănătății și Școala de Medicină Harvard. Modelând datele despre mortalitate și statisticile naționale privind fertilitatea din 21 de țări, s-a descoperit că cel puțin un milion de copii ar fi suferit în urma morţii unuia sau a ambilor părinți în primele 14 luni ale pandemiei.

Această estimare este o limită inferioară, iar cifra reală este probabil mult mai mare, a spus Juliette Unwin, cercetător la Imperial College London și unul dintre autorii studiului. „În mod tragic, mulți factori demografici, epidemiologici și de asistență medicală sugerează că adevăratele cifre ar putea fi mai mari”, a spus ea.

Citeşte şi România a depăşit 2.000 de morţi de Covid pe săptămână. Caz tragic în Giurgiu, unde un bărbat şi ambii părinţi au decedat la doar câteva ore distanţă

La nivel global, copiii au fost de aproximativ cinci ori mai predispuși să îşi piardă tatăl decât mamă, întrucât mortalitatea cauzată de Covid în rândul bărbaților este mai mare decât cea în rândul femeilor.