Consecinţele GRAVE ale fumatului asupra animalelor de companie

Fumatul dăunează grav sănătăţii câinilor şi pisicilor. Cel puţin aşa arată concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow.

01 ian. 2016, 16:28
Consecinţele GRAVE ale fumatului asupra animalelor de companie

Clare Knottenbelt, profesor de medicină şi oncologie la institutul veterinar al universităţii scoţiene a declarat că deteriorarea celulelor, creşterea în greutate după castrare şi probabilitatea dezvoltării diverselor tipuri de cancer sunt consecinţe reale pe care le determină expunerea prelungită a animalelor de companie la fum de ţigară, potrivit descopera.ro.

Am demonstrat deja că o cantitate semnificativă de fum este consumată de câini atunci când trăiesc într-o casă cu fumători. Studiul nostru arată că pisicile sunt chiar mai afectate, poate datorită faptului că îşi fac toaleta minuţios ceea ce ar putea creşte cantitatea de fum absorbită de corpul lor„, a detaliat cercetătoarea într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Una dintre condiţiile necesare pentru ca nivelul nicotinei din părul animalelor să se reducă semnificativ este scăderea consumului de tutun în casă la mai puţin de zece ţigări pe zi. Cercetătorii din Glasgow au descoperit în testiculele de masculi castraţi o genă marker pentru celulele deteriorate, mai prezentă la câinii care trăiesc într-o gospodărie în care se fumează.

Gena respectivă suferă modificări în unele tipuri de cancer la patrupede, iar soluţia pentru a împiedica dezvoltarea tumorilor este ca proprietarul să fumeze în afara casei, protejându-şi astfel animalele de companie.

Riscul pentru fumător se dublează cu cel de tabagism pasiv pentru ceilalţi, proprietarii de câini şi pisici uitând de multe ori riscul pe care ei îl reprezintă pentru aceste animale”, a adăugat Knottenbelt, citat de AFP.

Profesorul a pledat pentru renunţarea la fumat, accentuând că aceasta este „cea mai bună soluţie pentru sănătatea şi bunăstarea partenerului tău”.