Conservatorii premierului David Cameron vor să scoată Marea Britanie din UE

Un sondaj de opinie recent, efectuat printre membrii Partidului Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, indică faptul că majoritatea acestora şi-ar dori ca Regatul Unit să se desprindă din Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
28 dec. 2011, 12:56
Conservatorii premierului David Cameron vor să scoată Marea Britanie din UE

Sondajul, realizat la comanda partidului pentru publicaţia The Independent, arată că 54% dintre cei chestionaţi sunt în favoarea încheierii apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană şi pentru încheierea unui acord de liber-schimb comercial, notează ziarul Huffington Post.

Aproape un sfert dintre conservatorii britanici – 24% – vor o relaţie flexibilă distantă cu Uniunea Europeană, cu continuarea cooperării în politicile din domeniile strategice, în timp ce 10% susţin că Marea Britanie ar trebui să-şi menţină statutul de membru dar să ignore legile europene care contravin interesului naţional.

Cinci procente dintre membrii partidului actualului premier, David Cameron, declară că britanicii ar trebui să părăsească Uniunea Europeană şi să nu mai incheie nicio înţelegere cu această federaţie, în timp ce 3% sunt de părere că guvernul de la Londra trebuie să păstreze apartenenţa la Uniunea Europeană dar să stopeze orice proces de integrare, în perspectivă.

În fine două procente dintre conservatorii britanici se declară în favoarea continuării procesului de integrare cu păstrarea lirei sterline în timp ce numai unu la sută consideră că Marea Britanie ar trebui să adopte euro şi să predea frâiele financiare şi de colectare şi distribuire a taxelor către Parlamentul European.

Într-un top al figurilor politice considerate importante pentru conservatorii britanici pe primul loc se regăseşte fostul premier britanic din perioada Războiului Rece, baronesa Margaret Thatcher, cunoscută ca Doamna de Fier pentru vederile profund conservatoare şi izolaţioniste, urmată de actualul primarul Londrei, Boris Johnson şi de fostul preşedinte american Ronald Reagan. David Cameron vine abia pe locul opt, înaintea preşedintelui Partidului Independent al Marii Britanii, Nigel Farage.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.566 de membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie în perioada 22-23 decembrie.