Consilier prezidenţial: Disputa Ponta-Băsescu pe prezenţa la CE poate ajunge la CCR

În absenţa unei înţelegeri între preşedinte şi premier, problema reprezentării României la Consiliul European poate fi rezolvată la Curtea Constituţională. Declaraţia a fost făcută de consilierul prezidenţial Iulian Chifu, însă premierul Victor Ponta spune că între el şi şeful statului nu va exista nici un conflict şi îl atenţionează pe Chifu că nu ştie ce vorbeşte.

RomaniaTV.net
14 mai 2012, 13:56
Consilier prezidenţial: Disputa Ponta-Băsescu pe prezenţa la CE poate ajunge la CCR

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a declarat, luni, că, în lipsa unei rezolvări prin dialog între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, problema reprezentării la Consiliul European poate ajunge şi la Curtea Constituţională.

„Constituţia spune clar, explicit, că reprezentarea este unul dintre atributele acordate preşedintelui. Faptul că se consideră că în anumite reuniuni problematica ţine mai mult de Guvern, asta e o chestiune de interpretare. Acum suntem şi într-o perioadă electorală, iar USL, care vroia şi suspendarea preşedintelui, trebuie să maximizeze subiectul, (…) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu ţine de relaţia dintre cei doi, preşedinte şi premier, şi de discuţia lor, iar dacă nu, nu poate fi rezolvată decât în faţa instanţei, la Curtea Constituţională. Nu e normal ca chestiuni politice să fie rezolvate de o instituţie care arbitrează, dar e posibil să se ajungă şi acolo”, a declarat  Iulian Chifu, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, citat de Mediafax.

În replică, premierul Victor Ponta a spus că nu va exista un conflict între preşedinte şi premier, întrucât ambii fac parte din puterea executivă.

Nu va exista un conflict între puterile statului. Şi preşedintele şi primul-ministru fac parte din puterea executivă, lucru pe care probabil domnul Chifu nu-l ştie. Nu suntem nici putere judecătorească, nici putere legislativă, facem parte – că vrem sau nu vrem – din aceeaşi putere, puterea executivă”, i-a răspuns Ponta lui Chifu.

El a subliniat, în al doilea rând, că nu există nico intenţie din partea sa de a crea un conflict artificial pe tema reprezentării la Consiliul European.

„Există categoric din partea mea o intenţie şi un mandat de a avea România reprezentată cât mai bine la nivel european. Asta înseamnă că cel care participă să aibă un mandat clar şi să obţină cât mai mult pentru România. Eu cred că şi preşedintele poate să facă lucruri utile pentru România, aşa cum şi eu voi face”, a spus Ponta.

El a precizat că este interesat să îndrepte ceea ce a criticat până acum, respectiv faptul că în România a existat până de curând un prim-ministru care nu a călcat în viaţa lui la Bruxelles şi care afla de la televizor ce se întâmplă în UE.

Ce să facem acuma? Să ne judecăm pe la Curtea Constituţională? Cred că avem, şi preşedintele, şi eu, lucruri utile de făcut„, a adăugat Ponta.

Premierul Ponta a anunţat că a avut deja o primă discuţie cu preşedintele Băsescu privind nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE şi că şeful statului i-a spus că vrea să meargă în continuare la Bruxelles, discuţie care va continua pentru a evita „o situaţie ridicolă”.

„Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că eu nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală. Eu mă voi implica, din partea mea există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Sigur că va fi mai uşor de reliefat un conflict personal – merge Ponta sau merge Băsescu la Consiliu – important este ca acela care merge – şi acum încerc să fiu foarte diplomat sau responsabil în ceea ce spun – să aibă un mandat”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” la PRO TV.

El a arătat că un astfel de mandat ar trebui acordat de către Parlament şi a precizat că regulamentul actual nu permite participarea la Consiliu atât a preşedintelui, cât şi a primului-ministru. Ponta a amintit că, în perioada anterioară, preşedintele reprezenta ţara la Consiliul European, iar primul-ministru „habar nu avea ce se discuta acolo”, după care şeful statului venea şi îi anunţa pe toţi. „Voi face tot ce ţine de mine, şi cred că şi preşedintele va face, să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo”, a conchis Ponta.

Premierul Victor Ponta anunţase anterior, la Bruxelles, că are programată pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în care va clarifica modul în care se vor implica Preşedinţia şi Guvernul în politica externă a ţării, arătând că nu este bine ca în acest domeniu să se vorbească „pe două voci”.

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, duminică, că discuţia despre reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să se transforme într-o dispută politică, ea criticând reacţiile pe această temă ale europarlamentarilor PDL Traian Ungureanu şi Cristian Preda.

Creţu a precizat că este vorba despre reprezentarea la Consiliul European din 23 mai şi că, în opinia sa, ar fi „o anomalie” ca premierul să nu fie prezent având în vedere că temele care vor fi discutate sunt economice.

Întrebată dacă nu ar fi posibil ca Traian Băsescu şi Victor Ponta să meargă împreună la Bruxelles, Corina Creţu a spus că fizic pot fi împreună, dar în numele ţării vorbeşte doar unul.

Fostul consilier prezidenţial Cristian Preda a declarat, duminică, referindu-se la declaraţiile vicepreşedintelui PSD Corina Creţu, că, „în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă”.

Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedinte şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru. „

„Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu, care să justifice ulterior un atac final asupra preşedintelui. Cred că n-ar fi bine să se folosească un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare”, a adăugat europarlamentarul PDL.

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, referitor la anunţul premierului Victor Ponta că doreşte să participe la Consiliul European, că „acolo este locul oamenilor de stat maturi, nu al şefilor de hoardă de partid”.

„Vă întreb pe cine va reprezenta domnul Ponta la Bruxelles? Mafia diplomelor, grupul de datornici în cash la Dan Voiculescu, duşmanii locurilor de muncă şi ai Codului muncii? Orice va decide domnul Ponta, e liber să o facă, va reprezenta mult mai puţin decât îşi doresc românii şi va fi, el însuşi, mult mai puţin decât un om de stat”, a susţinut democrat-liberalul. Admiţând că este posibil să meargă la Bruxelles şi preşedintele Băsescu, şi premierul Ponta, Ungureanu a arătat că, personal, a vorbit despre „greutatea unui om de stat şi un aspirant, care reprezintă grupuri de interese, şi nu România în bloc”.

Polonia a dus la Bruxelles disputa legată de reprezentarea în Consiliul European, în anul 2008, când premierul polonez nu i-a permis preşedintelui să meargă la summit, iar şeful statului a mers cu un avion închiriat şi a stat pentru scurt timp la reuniune, pe scaunul ministrului de Finanţe.

Conform articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.