Consilierii judeţeni au respins proiectul privind prelungirea pistei Aeroportului din Iaşi

Consilierii judeţeni ieşeni au respins, miercuri, proiectul privind prelungirea pistei Aeroportului din Iaşi, de la 1.800 de metri la 2.400 de metri, reprezentanţii PNL şi PSD, care deţin majoritatea în CJ, susţinând varianta construirii unei piste noi, de 3.000 de metri, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 12:59
Consilierii judeţeni au respins proiectul privind prelungirea pistei Aeroportului din Iaşi

Şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului Judeţean Iaşi a durat peste trei ore, proiectul privind prelungirea pistei aeroportului ieşean stârnind dispute aprinse între şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, şi consilierii PSD şi PNL, care deţin majoritatea în consiliu.

Reprezentanţii USL au susţinut că Aeroportul din Iaşi are nevoie de o pistă nouă, de 3.000 de metri, care să reziste 20-30 de ani, şi nu de o pistă „cârpită”, funcţională doar câţiva ani.

„Cu 30 de milioane de euro putem face o pistă nouă, de 3.000 de metri. De ce să ne grăbim acum şi să aruncăm banii pentru repararea pistei existente şi prelungirea ei cu încă 600 de metri? Nu s-a făcut nimic timp de patru ani, iar acum Simirad scoate din joben soluţia salvatoare, cu puţin timp înainte de alegeri”, a declarat consilierul judeţean PSD Cristian Stanciu.

Prezent la şedinţa CJ Iaşi, Bogdan Donciu, consilier în cadrul Ministerului Transporturilor, a susţinut varianta prelungirii pistei de la 1.800 la 2.400 de metri, el afirmând că situaţia actuală a aeroportului ieşean este una gravă.

„S-a făcut un audit al Autorităţii Aeronautice şi s-a constatat că pista actuală prezintă toate tipurile de defecte posibile. Deficienţele trebuie rezolvate rapid. Sunt necesare măcar soluţii pe termen scurt sau mediu, pentru ca aeroportul din Iaşi să se menţină operabil”, a afirmat Bogdan Donciu.

În final, proiectul prelungirii pistei a fost respins, consilierii PSD şi PNL abţinându-se de la vot. Reprezentanţii PDL din CJ au votat în favoarea hotărârii.

Şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, a declarat că întreaga responsabilitate privind blocarea modernizării aeroportului ieşean revine celor de la USL.

Liderul PNL Iaşi deputatul Relu Fenechiu a declarat, luni, că şeful CJ Iaşi Constantin Simirad va plăti pentru sabotajul pe care l-a făcut la aeroport, indiferent de „pilele pe care le are la DNA”.

El a spus că Simirad n-a fost în stare să modernizeze aeroportul ieşean timp de patru ani.

În replică, şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, i-a cerut lui Fenechiu „să fie atent cum vorbeşte”, afirmând că în caz contrar şi el va vorbi despre afacerile „necurate” ale liberalului.

Aeroportul din Iaşi necesită lucrări urgente de modernizare, în primul rând pentru prelungirea actualei piste, care este prea scurtă pentru aterizarea avioanelor de mari dimensiuni în condiţii de siguranţă.

În urmă cu câteva luni, consilierii judeţeni au aprobat demararea procedurilor de concesionare a Aeroportului din Iaşi către un investitor privat, însă conducerea CJ a anunţat săptămâna trecută că s-a renunţat deocamdată la această variantă.

Simirad preciza că actuala pistă ar trebui prelungită de la 1.800 la 2.400 de metri, costul lucrărilor fiind estimate la 30 de milioane de euro.