Consilierii locali din Sibiu vor să dubleze cheltuielile de protocol pentru şefii de guverne şi de stat la summit-ul de la Sibiu

Deoarece legislația actuală plafonează cheltuielile de protocol la sume mult prea mici raportat la importanța musafirilor pe care Sibiul îi va avea cu ocazia Summit-ului, consilierilor locali li se cere să adopte o hotărâre care, temporar, să crească acest plafon.

RomaniaTV.net
22 mart. 2019, 19:52
Consilierii locali din Sibiu vor să dubleze cheltuielile de protocol pentru şefii de guverne şi de stat la summit-ul de la Sibiu

Actuala legislație în domeniu (OUG 80/2001, modificată în cursul anului trecut) prevede că o instituție publică din țara noastră poate cheltui cel mult 120 de lei pentru masa unui oficial cu ocazia unor dineuri. În cazul unui cocteil, cheltuiala maximă este de 25 de lei, iar cadourile ce pot fi oferite sunt limitate la maxim 400 de lei/delegație. În ceea ce privește materialele informative și promoționale care pot fi oferite oaspeților nu pot depăși suma de 50 de lei pe persoană.

În contextul celui mai important eveniment din istoria Sibiului – summit-ul informal al liderilor din cadrul Uniunii Europene, programat pentru ziua de 9 mai 2019 – administrația orașului consideră că limitele de cheltuieli impuse prin lege sunt mult prea mici. Mai ales comparativ cu nivelul la care este menținut protocolul în statele dezvoltate ale Uniunii. “Actualele reglementări în domeniu creează mari dificultăți în organizarea corespunzătoare a acțiunilor protocolare, datorită dezechilibrului existent între baremele legale de cheltuieli și prețurile practicate în prezent de prestatorii de servicii și de furnizori, actuala serie de limitări valorice fiind deosebit de constrângătoare“, se arată într-un raport întocmit de Serviciul de comunicare, relații externe și marketing din cadrul Primăriei Sibiu, scrie turnulsfatului.

Ca urmare a acestei situații, conducerea Primăriei propune consilierilor locali să adopte o hotărâre prin care cheltuielile de protocol ocazionate de summit-ul programat pe 9 mai să fie mai mari decât cele impuse de actuala legislație. “În vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător și a standardelor necesare organizării acțiunilor protocolare pe perioada summit-ului de la Sibiu, se impune crearea unui cadru legal temporar, unitar la nivelul administrației publice locale, exclusiv dedicat acestui obiectiv“, se mai arată în documentul citat.

Proiectul de hotărâre propus de conducerea Primăriei consilierilor locali prevede dublarea sumei ce poate fi alocată pentru masa oficialilor, triplarea celor pentru cocteil și creșterea plafonului pentru materialele informative și promoționale de zece ori.
Mai precis, la recepția oferită de primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, cu ocazia summit-ului, costurile cu masa vor fi limitate la 240 de lei de persoană. Cocteilul oferit de primar va putea fi organizat în limita a 80 de lei pe persoană, iar pentru materialele informative i promoționale limita maximă va fi urcată până la 500 de lei pe persoană.
În fine, delegațiile oficiale ale demnitarilor străini vor primi din partea primarului Astrid Fodor cadouri cu o valoare crescută la maxim 350 de lei / persoană / cadou, se mai propune în proiectul de hotărâre menționat.
De aceste baremuri crescut vor beneficia și invitații din cadrul delegațiilor României, nu doar delegațiile străine.