PREVIZIUNILE consilierului guvernatorului BNR: Banii vor fi mai puţini, alimentele mai scumpe

Preţurile alimentelor au urcat în septembrie cu 2%, într-o singură lună, kilogramul de cartofi s-a scumpit cu 27%. Pentru celelalte legume, scumpirile sunt în medie de 10%. Privind majorarea preţurilor pentru alimente, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, nu vede schimbări în bine în următoarea perioadă, ci din contră.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 11:36
PREVIZIUNILE consilierului guvernatorului BNR: Banii vor fi mai puţini, alimentele mai scumpe

„Nu ne aşteaptă lucruri bune pe planetă. Va fi tot mai greu, banii vor fi mai puţini, alimentele vor fi mai scumpe, asta pe toată planeta. Calmul este foarte important, pentru că trebuie să înţelegem, când privim în viitor să privim cu responsabilitate”, a declarat la România TV Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

În luna septembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, se arată într-un comunicat al INS.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi-27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.

În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%).