Consilierul lui Ponta, iritat de vizita lui Nuland: Arată o superioritate a lui Uncle Sam

Consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, Gyorgy Frunda, a declarat că simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anunţul vizitei secretarului de stat adjunct american în România, Victoria Nuland, care spune că vine la Bucureşti pentru a discuta despre funcţionarea statului de drept, informează Ziare.com.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 15:00
Consilierul lui Ponta, iritat de vizita lui Nuland: Arată o superioritate a lui Uncle Sam

„Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale-n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana.

(…) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic – nred) „, a raspuns Frunda, intrebat de Ziare.com daca i se pare suparatoare formularea.

El a mai adaugat ca „Romania nu e colonie” si ca refuza sa creada ca Victoria Nuland vine in inspectie. „Vizita nu e asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra. Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei.

(….) Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate”, a mai comentat fostul senator.

Gyorgy Frunda nu a considerat neobisnuit faptul ca premierul Ponta nu se va vedea cu inaltul oficial american, argumentand ca aceasta il are drept corespondent pe ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu care se va vedea, iar intalnirea cu Traian Basescu e „gest de curtoazie” din partea presedintiei.

„Mi se pare ca normal e ca doamna Victoria Nuland sa se intalneasca cu domnul Corlatean (ministrul de Externe -n.red), acesta e nivelul paralel. Ca se intalneste si cu presedintele republicii, e un semn de atentie, de curtoazie si atat. Premierul Romaniei poate sa discute, eventual, cu Secretarul de Stat, daca iau ca reper nivelul la care se discuta in politica internationala”, a mai spus fostul senator UDMR.

Frunda a respins si ideea ca vizita lui Nuland e urmare a „martei negre”, in care parlamentarii s-au scos, in opinia celei mai mari parti a presei, a justitiei si asociatiilor magistratilor, din Codul Penal, dar spune ca e bine sa se discute si asta, el ramanand la parerea ca nu s-a intamplat nimic rau.

„Nu cred ca vizita pe pentru asta, dar e foarte bine sa se discute problema asta. ‘Cea mai buna minciuna e adevarul’, spun batranii. Eu cred ca daca Guvernul a gresit si fara doar si poate a gresit in privinta legii amnistiei si gratierii sau a legii care face diferentiere intre functionarul public si parlamentar, greseala a fost de comunicare. Au tratat-o ca si cum ar fi o mica smecherie pe care o fac fara sa stie altii (…) Întrebati-o pe doamna Nuland daca in SUA un senator e considerat functionar public sau nu. Legea spune clar ca functionarul e functionar, parlamentarul, parlamentar”, a conchis Frunda.