Consilierul lui Poroşenko nominalizează ţările care vor livra arme Ucrainei. NORVEGIA neagă că e pe listă

Consilierul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, Iuri Luţenko, a nominalizat ţările care îi vor livra Ucrainei arme şi vor trimite aici consilieri militari. Potrivit lui Luţenko, este vorba despre SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia, informează RIA Novosti, care citează pagina de Facebook a lui Luţenko.

07 sept. 2014, 12:17
Consilierul lui Poroşenko nominalizează ţările care vor livra arme Ucrainei. NORVEGIA neagă că e pe listă

În postarea sa din reţeaua de socializare, Iuri Luţenko anunţă că în timpul summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care s-a desfăşurat la Newport, în Ţara Galilor, s-a convenit asupra livrării de arme moderne din mai multe ţări membre ale Alianţei către Ucraina.

‘În timpul summitului NATO s-a convenit asupra trimiterii de consilieri militari din Occident şi asupra livrării de arme moderne din SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia’, a notat Luţenko.

Duminică, după acest anunţ, Norvegia a infirmat că s-ar afla pe lista Kievului în calitate de furnizor de arme către ţara măcinată de ăzboiul cu separatiştii proruşi.  Norvegia nu intenţionează să livreze arme Kievului, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Norvegiei, Lars Gjemble, citat de ITAR-TASS. ‘Norvegia nu are în plan trimiterea de arme sau tehnică în Ucraina. La ora actuală, încercăm să aflăm de ce o asemenea informaţie a fost difuzată de partea ucraineană’, a ţinut să precizeze  purtătorul de cuvânt.

Anterior, în marja summitului NATO, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică va adopta o declaraţie privind oferirea de ajutor militar şi tehnic pentru Kiev. Mai târziu, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic BBC, Poroşenko a confirmat că unele ţări i-au promis Ucrainei arme de înaltă precizie, însă a refuzat să nominalizeze vreo ţară.

Citeşte şi Conflictul din Ucraina este o BĂTĂLIE GEOPOLITICĂ între Rusia şi Statele Unite. Cine spune asta

La rândul său, şeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Puşkov, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţia ţărilor NATO de a susţine cu arme Ucraina. Potrivit lui Puşkov, trebuie să fie precizat motivul pentru care vor fi trimise aceste arme şi împotriva cui vor fi folosite acestea.