Consilierul lui Volodimir Zelenski spune că Kievul este dispus să negocieze cu Moscova, dar nu cu Putin

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi că este dispusă să poarte negocieri cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, relatează The Guardian.

07 nov. 2022, 23:32
Consilierul lui Volodimir Zelenski spune că Kievul este dispus să negocieze cu Moscova, dar nu cu Putin

Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a enumerat condițiile în care este dispusă să negocieze țara condusă de Volodomir Zelenski.

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă: 1. Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina; 2. După orice altceva, este Putin pregătit? Evident că nu. Prin urmare, suntem constructivi în evaluarea noastră: vom discuta cu viitorul lider al Federaţiei Ruse”, a declarat luni seară, prin Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Comentariile de pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak au urmat unui raport al Washington Post de sâmbătă, potrivit căruia administrația Biden îi încurajează în privat pe liderii Ucrainei să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Moscova.

Citiți și: SUA cere Ucrainei să nu mai respingă negocierile cu Vladimir Putin: „Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noştri” – Washington Post

În luna octombrie, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care exclude posibilitatea negocierilor cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este președinte. Președintele ucrainean a luat această hotărâre în contextul deciziei Moscovei de anexare a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

De asemenea, președintele Ucrainei afirma în luna august că pacea cu Rusia este imposibilă atâta timp cât trupele ruse se află pe teritoriul țării sale. Zelenki susținea că este dispus să negocieze doar după ce rușii se vor retrage și vor părăsi teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Același lucru a declarat recent și vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care afirmă că negocierile cu Moscova vor putea începe doar după ce trupele ruse vor părăsi teritoriile ucrainene ocupate.

„O schimbare de ritm se poate întâmpla doar atunci când Rusia părăsește pământurile pe care le-a invadat”.

Totodată, oficialul ucrainean a exclus orice fel de concesii teritoriale despre care vorbesc unii politicieni occidentali.

„Ucrainenii sunt clari și unanimi în acest sens: poporul nostru şi regiunile noastre, atât ​​Crimeea, cât și Donbasul, nu vor fi subiect de negociere. Putin nu vizează doar pământul, nu ne facem iluzii că este posibil un compromis. Putin intenționează să ne distrugă ca stat. Este o chestiune de viață sau de moarte pentru noi”,  a afirmat Irina Vereşciuk.

Citiți și: Zelenski: Inamicul suferă pierderi grave în Doneţk, vom elibera tot teritoriul Ucrainei