Consilierul lui Zelenski, extaziat de ultimele ajutoare din Occident: „O ploaie de arme de aur s-a abătut asupra Ucrainei. Nici măcar nu visam la aşa ceva”

Kievul a primit un număr mare de arme occidentale în ultimele zile, a declarat Aleksei Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial al Ucrainei, pe canalul de YouTube al jurnalistului Mark Feygin.

14 oct. 2022, 20:48
Consilierul lui Zelenski, extaziat de ultimele ajutoare din Occident: „O ploaie de arme de aur s-a abătut asupra Ucrainei. Nici măcar nu visam la aşa ceva”

„Ploaia de aur, arme, care s-a abătut asupra noastră în ultimele două zile, nu măcar nu am îndrăznit să o visăm. De exemplu, crearea unui sistem integrat de apărare aeriană cu complexe de diferite game și combinate într-un singur sistem. Și Pentagonul ne spune deja că vom crea acest sistem.

Președintele Franței ne spune – vă vom furniza sisteme de apărare aeriană. Franța, care de foarte mult timp nu a vrut să intre în aceste conversații. Și deja vorbim de opt sisteme NASAMS, și așa mai departe”, a spus Aleksei Arestovici.

Citeşte şi Putin ameninţă blocarea exportului de cereale ucrainene. Explozibilii pentru podul din Crimeea ar fi fost transportati cu camioanele de grâu

Potrivit acestuia, Kievul discută și despre furnizarea de sisteme de apărare aeriană cu alți parteneri. În special, vorbim despre IRIS-T-ul german, precum și multe altele. Arestovici a subliniat că „în aceste două zile m-am săturat să colectionez”. În același timp, el a sfătuit să se acorde atenție știrilor că NATO și Kievul au semnat un acord privind restructurarea completă a industriei militare a Ucrainei în termen de zece ani. Potrivit acestuia, acest lucru schimbă complet perspectiva conflictului, întrucât țara, în cooperare cu partenerii occidentali, va produce arme occidentale moderne.

Vineri, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov , a declarat că primele livrări de sisteme de rachete antiaeriene NASAMS din Statele Unite vor avea loc în octombrie. El a vorbit și despre sistemele germane de apărare aeriană IRIS-T, care urmează să fie trimise la Kiev luna aceasta.

Citeşte şi Putin a răspuns la întrebarea dacă Ucraina va mai exista ca stat. Preşedintele Rusiei nu a regretat nicio clipă invazia

Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO, din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul de externe Serghei Lavrov a menționat că orice transport care conține arme pentru Kiev va deveni o țintă legitimă pentru ţara sa.

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei.