Consilierul municipal Mihai Peptan, autodenunţ de incompatibilitate în declaraţiile de avere

Consilierul general Mihai Peptan, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, nu şi-a ascuns nicio clipă interesele de afaceri. Declaraţiile sale completate de-a lungul mandatului constituie un autodenunţ în toată regula. El a trecut în declaraţii toate contractele încheiate de firma sa şi banii obţinuţi din aceste afaceri.

23 feb. 2016, 14:27

Consilierul general Mihai Peptan, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, nu şi-a ascuns nicio clipă interesele de afaceri. El a menţionat încă de la începutul mandatului de consilier general, în declaraţiile de avere şi interese, că este acţionar şi obţine şi venituri, şi dividende de la firma sa de Minimed Solutions SRL, care are contracte cu spitale aflate în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Practic, declaraţiile sale completate de-a lungul mandatului constituie un autodenunţ în toată regula, Mihai Peptan uşurând considerabil munca inspectorilor de integritate. Mihai Peptan a precizat în prima declaraţie de interese depusă în 2012, la început de mandat de consilier, că este acţionar unic la Minimed Solutions SRL, iar din declaraţia de avere corespondentă aflăm că obţinuse la această firmă venituri de 14.400 de lei şi dividende de 225.000 de lei net (la un profit net al firmei de 288.000 de lei pentru 2011).

După ce a devenit consilier general, nu a ieşit din acţionariatul firmei şi, mai mult, a încheiat contracte cu spitale aflate în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aşa cum se arată în comunicatul ANI şi cum reiese din propriile declaraţii de avere şi interese.

În declaraţia de interese din 2013, Mihai Peptan precizează că este în continuare director general şi acţionar unic la aceeaşi Minimed Solutions SRL, care a încheiat mai multe contracte publice cu spitale din Bucureşti şi din ţară, inclusiv cu Spitalul Sf. Maria, Spitalul Dr. Panait Sârbu şi Spitalul Prof. Dr. Burghele din Bucureşti, despre care ANI afirmă că sunt în subordinea Consiliului General (aici intervine incompatibilitatea, conform Legii 161/2003).

În declaraţia de avere din 2013, Mihai Peptan declară venituri de 14.400 de lei ca angajat al Minimed Solutions şi dividende de 412.000 de lei brut (la un profit net al firmei de 1.100.000 de lei pentru 2012).

Istoria se repetă în 2014. Potrivit declaraţiei de interese 2014, Mihai Peptan este tot manager şi acţionar unic la Minimed Solutions, are aceleaşi contracte cu spitalele bucureştene din subordinea CGMB şi multe altele din ţară şi obţine venituri mari de pe urma afacerilor sale, care merg din ce în ce mai bine. Un indiciu în acest sens este că şi-a angajat şi soţia la firmă: ambii trec în declaraţia de avere 2014 venituri de 14.400 de lei ca angajaţi ai Minimed Solutions. În plus, Mihai Peptan obţine şi dividende de 315.000 de lei de la firmă (la un profit net al firmei de 1.200.000 de lei pentru 2013).

În declaraţia de interese din 2015 a lui Mihai Peptan nu mai apar contracte cu spitalele din subordinea CGMB. Bani însă a continuat să câştige de pe urma firmei, scrie în declaraţia de avere 2015, atât ca angajat (40.000 de lei), cât şi ca acţionar (dividende de 120.000 de lei brut, la un profit net al firmei de 1.230.000 de lei pentru 2014).

Consilierul general Mihai Peptan s-a aflat în stare de incompatibilitate pe perioada exercitării mandatului, deoarece firma sa a încheiat 33 de contracte în valoare totală de aproape 100.000 de euro cu trei spitale din București, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.

Contractele au fost încheiate de societatea Minimed Solutions SRL, în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic, cu spitalele „Sfânta Maria”, „Prof. Dr. Th. Burghele” și „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, potrivit unui comunicat emis de ANI.

Spitalele se află în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București — serviciu public înființat de Consiliul General al Municipiului București, organizat ca instituție publică de interes local al Municipiului București cu personalitate juridică, finanțată din bugetul local al Municipiului București, potrivit documentului.

Potrivit inspectorilor de integritate, Mihai Peptan a încălcat Legea 161/2003, în care se prevede că aleșii locali „care au funcția de (…) asociat (…) la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte (…) de furnizare de produse (…) cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective„.

Citeşte şi: Un consilier general al Capitalei, în incompatibilitate. Firma sa a încheiat contracte cu spitale din Bucureşti