Un consilier local al USR, în vizorul ANI! Asociația pentru Dreptul Urbanismului solicită declararea lui ca fiind incompatibil

USR din nou în centrul unui scandal, după ce un consilier local USR a fost reclamat la ANI. Asociația pentru Dreptul Urbanismului solicită ca acesta să fie declarat incompatibil cu funcția pe care o ocupă, dat fiind că „joacă la două capete”

04 sept. 2023, 15:26
Un consilier local al USR, în vizorul ANI! Asociația pentru Dreptul Urbanismului solicită declararea lui ca fiind incompatibil
Un consilier local al USR, în vizorul ANI! Asociația pentru Dreptul Urbanismului solicită declararea lui ca fiind incompatibil

Cătălin Volintiru, membru al Consiliului Local al Sectorului 6 din partea Uniunii Salvați România (USR), a fost denunțat la Agenția Națională de Integritate (ANI) de către Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Alexandru Pânișoară, președintele ADU, solicită constatarea incompatibilității în cazul consilierului local de la USR, deoarece acesta deține simultan funcția de administrator al Companiei Municipale Imobiliare și este și membru al Consiliului Local.

Citește și: Penala Clotilde Armand trebuie să plece! USR nu mai poate invoca scuze pentru a face scut în jurul primarului Sectorului 1!

Alexandru Pânișoară, în calitate de lider al ADU, cere inspectorilor de la ANI să constate incompatibilitatea lui Cătălin Volintiru în funcția sa și să ia toate măsurile necesare în conformitate cu legislația în vigoare.

În sesizarea pe care a transmis-o la ANI pe data de 4 septembrie, el a explicat în detaliu motivele pentru care este de părere că acest consilier local de la USR se află în incompatibilitate cu funcția publică pe care o ocupă.

„În fapt, domnul Volintiru I. Cătălin este ales local ocupând funcția de consilier local al sectorului 6 București din anul 2020. Conform Declarației de interese nr. 2339869 depusă în data de 02.06.2023, Domnul Volintiru I. Cătălin ocupă funcția de Administrator al Companiei Municipală Imobiliară București SA înființată în baza HCGMB nr. 136/2017. Conform HCGMB nr. 136/2017, Compania Municipală Imobiliară București SA este înființată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Alexandru Pânișoară.

Conform declarațiilor președintelui ADU, Cătălin Volintiru se află într-o situație de incompatibilitate, conform prevederilor articolului 88 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 161/2003, deoarece deține simultan funcția de Consilier Local al Sectorului 6 și cea de administrator în Compania Municipală Imobiliară București.

„Starea de incompatibilitate există din cauza faptului că funcția de administrator este în cadrul unei companii înființată în baza Legii nr. 31/1990 și care nu se află în subordinea Consiliului Local Sector 6 și în care Sectorul 6 nu are participație. În cadrul Companiei Municipiul București are participații și se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București”, se arată în sesizare.

Cătălin Volintiru nu se află în niciuna dintre excepțiile prevăzute de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv:

„(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum și la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului județean”

De asemenea, consilierul local a contravenit legii prin faptul că nu a renunțat la niciuna dintre pozițiile care au cauzat situația de incompatibilitate și nu a demisionat conform termenelor stabilite de lege.

Potrivit datelor disponibile în CV-ul său publicat pe pagina web a instituției, Cătălin Volintiru a fost ales în calitate de consilier în Consiliul Local al Sectorului 6 în anul 2020, reprezentând USR – PLUS. Născut în Târgu Jiu, acesta are 32 de ani și și-a început cariera în administrația publică locală cu un focus pe domeniul imobiliar.

„Sunt absolvent de studii juridice, dar de mai bine de 15 ani activez în domeniul afacerilor imobiliare, parcurgând toate etapele de la poziția de simplu agent până la momentul actual în care administrez propria firmă. În acest timp am consiliat peste 2.000 de clienți și am finalizat peste 500 de tranzacții”, se arată în CV-ul de la începutul mandatului.

Citește și: Dezvăluiri șocante după ce puștiul drogat din stațiunea 2 Mai a ucis cu mașina mai mulți tineri. USR: „E momentul să renunțăm la prohibiția drogurilor!”