Consilierul principal al preşedintelui Ucrainei, vizat de o tentativă de asasinat, lângă Kiev. Cel puţin zece gloanţe au fost trase în maşina sa

Serghii Şefir, principalul consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost vizat miercuri de o tentativă de asasinat, persoane necunoscute deschizând focul asupra maşinii care îl transporta, au comunicat autorităţile şi poliţia ucrainene.

22 sept. 2021, 13:31
Consilierul principal al preşedintelui Ucrainei, vizat de o tentativă de asasinat, lângă Kiev. Cel puţin zece gloanţe au fost trase în maşina sa

Maşina a fost atinsă de mai mult de zece gloanţe. Şoferul a fost rănit„, a indicat poliţia ucraineană pe Facebook, adăugând că o operaţiune specială este în curs de de desfăşurare pentru capturarea celor care au pus la cale această tentativă de asasinat, fiind activat planul Sirena pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne, Anton Gheraşcenko, şoferul, a fost grav rănit de tirurile trase dintr-o pădure, din arme automate, în timp ce maşina era în mişcare. El nu a spus nimic despre starea lui Şefir, dar potrivit unui responsabil al majorităţii prezidenţiale din Rada Supremă (parlamentul unicameral), David Aramahia, acesta este în viaţă şi nevătămat, chiar dacă în stare de şoc.

Atacul a avut loc în jurul orei 10:00, în apropiere de localitatea Lesniki, în regiunea capitalei Kiev.

Citeşte şi Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un război total la graniţele României. „E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”

Autorităţile au lansat o anchetă pentru ‘tentativă de asasinat’, a indicat la rândul său procurorul general Irina Venediktova, care s-a deplasat la faţa locului. Un alt consilier prezidenţial, Mihailo Podoliak, a declarat pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina că ‘asociază clar’ acest atac cu ‘campania agresivă şi belicoasă împotriva politicii promovate de şeful statului’. El a promis continuarea luptei ‘antioligarhice şi împotriva crimei organizate’.

Podoliak a evocat în acest sens evorturile lui Zelenski de a ‘reduce influenţa oligarhilor din umbră’ asupra politicii ţării şi eforturile acestuia vizând ‘destructurarea grupărilor politico-financiare care lucrează pentru adversarii noştri străini’.

Înainte de accede în funcţia supremă în stat în 2019, Zelenski era un celebru actor, printre ale cărui roluri se număra şi cel al unui preşedinte ucrainean într-un serial de televiziune, iar Serghii Şefir era un asociat al său apropiat în societatea de producţie.

Citeşte şi Atentat în Ucraina, explozia unei bombe plasate într-o maşină a ucis o purtătoare de cuvânt şi un veteran în operaţiuni antiteroriste

Preşedintele ucrainean se află în acest moment într-o vizită de lucru la New York, în SUA, unde urmează să susţină o alocuţiune la sesiunea Adunării Generale a ONU şi are programate o serie de întrevederi cu lideri mondiali în marja reuniunii. Din delegaţia preşedintelui ucrainean face parte şi şeful administraţiei sale, Andrii Ermak, potrivit Unian.


loading...