Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un război total la graniţele României. „E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război total cu Rusia este o posibilitate şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire substanţială cu preşedintele rus Vladimir Putin.

10 sept. 2021, 13:59
Preşedintele Ucrainei vorbeşte despre un război total la graniţele României. „E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”

Întrebat la Summitul Strategiei Europene de la Ialta (YES) dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei, Zelenski a răspuns: „Cred că se poate întâmpla”. „E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate„, a adăugat preşedintele Ucrainei, citat de anews.com.tr.

Conform Kievului, conflictul din estul Ucrainei a făcut 14.000 de morţi începând din 2014. Zelenski a spus că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, însă a deplâns faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova. „Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp„, a spus el.

Citeşte şi Volodymyr Zelenskiy, preşedintele Ucrainei, infectat cu Covid-19. A fost internat în spital la începutul săptămânii

Zelenski a mai declarat că un refuz de a primi Ucraina ar slăbi NATO şi ar face jocul Rusiei. Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar Rusia a masat mai multe trupe în apropierea graniţei. Moscova a acuzat Ucraina că a pierdut interesul în discuţiile de pace, în timp ce Zelenski a insistat fără succes pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict. „Sincer, nu am timp să mă gândesc la el„, a declarat Zelenski vineri.

Sunt mai interesat dacă putem cu adevărat să avem o întâlnire substanţială, şi nu declarativă, aşa cum face cu unele state„, a adăugat el. „Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict – nu îşi doresc asta„, a mai spus Zelenski.

Citeşte şi Preşedintele Ucrainei îl convoacă pe Vladimir Putin la o întâlnire pe linia frontului


loading...