Consilierul şef al lui Zelenski acuză Germania că aruncă „praf în ochii” Ucrainei. „Ne alocă în total un miliard de euro, iar Rusia câştigă două miliarde pe zi. Moscova s-a îmbogăţit deja cu 200 de miliarde”

Deşi adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este considerat ca o mare realizare la Kiev, consilierul şef al lui Volodimir Zelenski, Oleksei Arestovici, acuză că Germania îi dă Ucrainei un miliard de euro, iar Rusia câștigă două miliarde pe zi.

01 iun. 2022, 09:52
Consilierul şef al lui Zelenski acuză Germania că aruncă „praf în ochii” Ucrainei. „Ne alocă în total un miliard de euro, iar Rusia câştigă două miliarde pe zi. Moscova s-a îmbogăţit deja cu 200 de miliarde”

Consilierul politic al lui Zelenski consideră că, pentru Ucraina, termenul de 50 de zile între al cincilea și al șaselea pachet de sancţiuni aplicat Rusiei este inacceptabil. „Este prea mult”, spune Arestovici. „Cancelarul Scholz afirmă cu mândrie: „Germania alocat un miliard de euro Ucrainei” , dar într-o zi Rusia câștigă două miliarde din petrol și gaze. Iar în cele 50 de zile care au trecut între cele două pachete de sancţiuni vorbim de aproximativ 100 de miliarde de euro„, a mai declarat Arestovici.

El a subliniat că de la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a câștigat peste 200 de miliarde de euro din comerţul cu petrol şi gaze.

Liderii UE au au convenit luni asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, se precizează într-un comunicat oficial, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, de luni. Pachetul va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă.

Citeşte şi Din cauza Rusiei, Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni şi statele UE. Încălcarea embargoului impus Moscovei va fi considerată infracţiune

Criticile lui Arestovici faţă de Germania:

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a afirmat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis. „Acesta va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Şi până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a spus preşedintele Consiliului European, după reuniunea liderilor europeni.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina

În timpul Summitului, liderii au discutat, de asemenea, despre siguranţa civililor, urmărirea penală a crimelor de război, sprijinul UE pentru Ucraina – inclusiv sprijin umanitar, financiar, militar şi politic – şi sprijinul UE pentru ţările vecine, se mai precizează în comunicat.