Consiliul Concurenţei dezvăluie cauzele care au condus la creşterea preţurilor în România

Preţurile din ţara noastră au cunoscut o evoluţie ascendentă în primele şapte luni ale anului, iar ţara noastră se află la aproximativ 51,6% din media Uniunii Europene, conform unui raport al Consiliului Concurenţei.

RomaniaTV.net
23 nov. 2017, 09:05
Consiliul Concurenţei dezvăluie cauzele care au condus la creşterea preţurilor în România

În perioada analizată, decembrie 2016- iulie 2017 , preţurile la nivelul economiei româneşti au înregistrat o evoluţie ascendentă, comparativ cu luna decembrie 2016, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). După o scădere a preţurilor în primele două luni ale anului 2017, având printre factorii de influenţă şi modificările de ordin fiscal, în următoarele luni s-a înregistrat o creştere a indicelui preţurilor de consum (IPC), scrie capital.ro. 

La baza acestei evoluţii a stat atât efectul de disipare a reducerii TVA, cât şi creşterea presiunilor inflaţioniste determinate de creşterea accelerată a cererii agregate. Astfel, în luna iulie 2017, preţurile bunurilor de consum erau mai mari cu 1,4% comparativ cu luna iulie a anului precedent şi cu 0,7% mai mari comparativ cu luna decembrie 2016. Privind pe termen mai lung, rata anuală a inflaţiei a urcat la cel mai înalt nivel din octombrie 2014. Evoluţia preţurilor a fost determinată şi de o serie de alţi factori, atât structurali cât şi conjuncturali. Pe plan intern se remarcă presiunile inflaţioniste generate de: 

– majorarea costurilor de producţie ale companiilor, ca urmare a creşterii costurilor unitare cu forţa de muncă; 

– anticipările inflaţioniste ale agenţilor economici privind evoluţia viitoare a preţurilor; 

– creşterea anumitor accize (ex: accizele la tutun şi la carburanţi) şi a preţurilor administrate; 

– condiţiile climaterice adverse, ce au generat un impact negativ pe piaţa energiei, respectiv pe piaţa produselor alimentare.

Pe plan extern, s-a remarcat influenţa unor şocuri pe latura ofertei în ceea ce priveşte preţurile bunurilor alimentare (în special în cazul citricelor şi fructelor meridionale), dar şi diminuarea pronunţată a procesului dezinflaţionist la nivel global (majoritatea cotaţiilor materiilor prime, cu precădere cele energetice, au înregistrat o evoluţie ascendentă începând cu sfârşitul anului 2016).